Як інформують у Соснівський РВ філії Центру пробації в Черкаській області, активна боротьба з неплатниками аліментів стартувала в Україні минулоріч. Боржників позбавляють права виїжджати за кордон, керувати транспортним засобом, користуватися зброєю, полювати.

Якщо у боржника по аліментах немає офіційного доходу та майна, яке можна було б описати, можливий ще один спосіб розрахуватись із власною дитиною – суспільно корисні роботи. Вони передбачені пакетом законів «Чужих дітей не буває», який працює в Україні вже більше року.

Фінансують суспільно корисні роботи органи місцевого самоврядування, з розрахунку на мінімальну заробітну плату. Боржники відпрацьовують борги перед власними дітьми там, де не вистачає робочих рук.

У Черкасах є певний перелік об’єктів, на яких злісні неплатники аліментів відпрацьовують борги. Це такі комунальні підприємства міста як «Черкаситеплокомуненерго», «Черкасиводоканал», ЧЕЛУАШ, Черкаська служба чистоти тощо, на яких наразі працюють 10 неплатників аліментів, що залучені до суспільно-корисних робіт та перебувають на обліку Черкаських відділів пробації (Соснівський та Придніпровський). Тепер порушники не лише відпрацьовують борг перед дітьми, але і вирушають покращувати стан парків, доріг, зон відпочинку і майданчиків.

Контролюють цей процес уповноважені органи з питань пробації.

– Отримані кошти від таких робіт, – як зазначила начальник цього відділу Ольга Корнієнко, – перераховуються в рахунок погашення заборгованості, що має неплатник аліментів, і допомагають в утриманні та вихованні дитини.