ВИБОРИ 2019: ЦВК затвердила форму, колір і текст виборчих бюлетенів

50

Центральна виборча комісія затвердила форму, колір і текст виборчих бюлетенів для голосування на позачергових виборах народних депутатів 21 липня.

Центрвиборчком ухвалив дві постанови щодо форми, кольору та тексту виборчих бюлетенів: для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та для голосування в одномандатних виборчих округах (ОВО). Вони будуть блакитно-сірого та пісочного кольору відповідно.

Так, Центрвиборчком встановив, що розмір виборчих бюлетенів для голосування в ОВО залежить від кількості кандидатів у народні депутати, зареєстрованих в цих округах. Відповідно до рішення, бюлетені виготовляються за розміром: до 6 кандидатів – 200 на 200 мм, до 11 – 200 на 300 мм, до 18 – 200 на 400 мм, до 33 (кандидатів) – 200 на 600 мм, до 50 – 200 на 800 мм, до 60 – 200 на 900 мм. Відповідно до другої постанови, розмір бюлетеня для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі становитиме 200 на 600 мм.

Згідно з обома постановами, текст виборчого бюлетеня друкується державною мовою на одному аркуші, лише з одного боку, з використанням спеціальних видимих та невидимих захисних фарб, які змінюють свої фізичні характеристики під дією ультрафіолетового та інфрачервоного опромінювання, графічних захисних елементів, а також із проставлянням номера виборчої дільниці захисною фарбою, що проявляється на зворотньому аркуші виборчого бюлетеня.

Виборчі бюлетені надрукують з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа під час їх виготовлення й у кількості, що на 0,5% перевищує кількість виборців, за даними Державного реєстру виборців станом на 26 червня.