Овочі з повітря вирощують у Черкасах (відео)

60

Започаткували експериментальний проект рік тому. Тоді висадили у повітрі перший паросток помідора. Нині збирають черговий врожай. Для рослин взагалі не використовують ґрунт, а корінь звисає через отвори із порожнього горщика. Рослина не гине завдяки мінеральним речовинам і воді. В інституті здоров’я рослин уже зібрали перші врожаї помідорів, перцю та базиліку.

Про це інформує 5 канал.

Інженер-лаборант Лідія Коляда піклується про жовті та червоні перці ще з паростків. Зараз на кожній метровій рослині від 5 до 10 плодів, жінка пасинкує їх та підв’язує, але, пояснює, таємниця гарного урожаю не в догляді. Це не звичайна теплиця, адже овочі тут ростуть без ґрунту: “Тут достатньо освітлення, достатньо поливу води, вологість достатня в кімнаті і тому маємо такий врожай перцю. Цей перець ми вирощуємо, збираємо, потім підв’язуємо знову, коли дає свої паростки”.

Городину вирощують за методом аеропоніки: корінь звисає з горщика, автоматична система поливу обробляє його розчином із мінеральними речовинами. Весь процес комп’ютеризований.

В Інституті здоров’я рослин таким методом вирощують п’ять видів садовини та городини – перець, помідори, огірки, базилік та суницю. Керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй показує експериментальні саджанці: “Інколи називають, що врожай з повітря, – це переваги цього методу, тобто економія площі, економія води. Ви бачите, коренева система не у воді, а тільки в повітрі, залишки поживного розчину стікають в систему, а потім повторно використовуються”.

Започаткували експериментальний проект рік тому. Тоді висадили у повітрі перший паросток помідора. Нині збирають черговий врожай – 2 кілограми помідорів, 4 кілограми перцю та 3 кілограми базиліку.

Такий метод популярний у Європі, але в Україні не поширений. Науковці кажуть: вирішили спробувати, адже завдяки аеропоніці можна зекономити площу для висаджування, витрати води та мінімізувати людську працю. До того ж, такі овочі з повітря допоможуть подолати проблему дефіциту продуктів через перенаселення планети, адже врожай з кожної рослини можна збирати від 4-х до 14 разів на рік.

Ірина Перехрест, керівник сервісно-аналітичного центру інституту здоров’я рослин, каже: “В усьому світі це новітні технології, які в майбутньому принесуть велику користь для збагачення врожаїв цих культур. Для підживлення цих рослин взагалі не використовуються ніякі пестициди, ніякі нітрати, повністю розраховуються мінеральні добрива”.

У планах науковців виростити повітряні кавуни та дині. Переконують, вони не схожі на тепличні, а за смаком більше нагадують овочі зі звичайного городу.