У першу суботу липня відзначають Міжнародний день Дніпра

66

У першу суботу липня традиційно відзначають Міжнародний день Дніпра – річки, яка на третьому місці в Європі за довжиною та площею басейну (після Волги і Дунаю).

Саме з метою пропаганди серед людей бережливого ставлення до Дніпра, збереження екологічного стану й культурної спадщини Славутича засноване це свято.

У межах області довжина Дніпра становить 150 км (загальна природна– 2285 км). До нього (на території області) впадають Рось, Вільшанка, Тясмин, Сула й Супій. Кременчуцьке водосховище загальною площею 180 тис. га, створене греблею Кременчуцької ГЕС, має в межах області протяжність 130 км. Його ширина біля Черкас 18 км.

Задля подолання наявних водно-екологічних загроз у країні, створення сприятливих умов для сталого, екологічно безпечного водокористування, відтворення та охорону всіх водних ресурсів на території країни з урахуванням їхнього транскордонного значення, а також водних екосистем Міністерством екології та природних ресурсів України запроваджено стале управління водними ресурсами.

За основоположний методологічний принцип такого державного управління взяли комплексний принцип інтегрованого управління водними ресурсами за районами річкових басейнів.

Держводагентство України протягом 2018 року створило 13 басейнових  управлінь водних ресурсів у межах 9 річкових басейнів. Територія Черкаської області поділена на 2 басейни: східна частина області належить до басейну р. Дніпро (басейнове управління середнього Дніпра м. Київ), західна частина – до басейну р. Південний Буг (басейнове управління р. Південний Буг м. Вінниця). Формування та затвердження планів управління водними ресурсами за басейновим принципом заплановано на 2019-2024 роки.

Крім того, розділом „Охорона і раціональне використання водних ресурсів“ додатку 2 до обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2016 – 2020 роки передбачено виконання 96 заходів, зокрема щодо поліпшення екологічного стану басейну р. Дніпро, а саме заходи з будівництва та реконструкції очисних споруд, каналізаційних мереж, відновлення та підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, поліпшення технічного стану та благоустрою водойм.

Для відновлення та підтримки сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану Кременчуцького водосховища, на виконання Програми розвитку рибного господарства водойм Черкаської області на 2014-2020 роки, в регіоні проводять роботи зі вселення рослиноїдних риб.

За інформацією  Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА