Людмила Володимирівна Русаліна – дипломат, громадський діяч, меценат, підприємець, почесний консул Республіки Сьєрра-Леоне в Україні.

Людмила Русаліна народилася у Києві в сім’ї видатних науковців: батько – академік Національної академії наук України, всесвітньо відомий кібернетик Володимир Михалевич, мати – відомий математик Маргарита Дієсперова. З раннього дитинства дівчинка серйозно займалася балетом, гімнастикою та іноземними мовами, захоплювалася літературою та малюванням, демонструючи неабиякі таланти. Саме родом з дитинства велика любов до Мистецтва, що стала провідною зіркою дорослого життя.

Майбутній меценат на «відмінно» закінчила спеціалізовану фізико-математичну школу у столиці, а потім Київський національний торговельно-економічний університет за спеціальністю «Економіст», другу вищу освіту здобула у Національній академії державного управління при Президентові України. Як краща студентка, пройшла суворий конкурс і декілька років працювала у першому українському зовнішньо-торгівельному об’єднанні «Укрімпекс» при Кабінеті Міністрів України.

Після народження перших двох дітей вирішила відкрити свою справу. У 1992 році заснувала перше приватне підприємство, що на сьогодні перетворилося на успішну багатогалузеву групу компаній «Петрус», яка займається виробництвом продуктів харчування, проектами у сфері нерухомості, імпортом, експортом і динамічно розвивається.

З перших років підприємницької діяльності почала займатися благодійністю та меценатською діяльністю, ініціювала й підтримала більше тисячі соціальних і культурних проектів, насамперед спрямованих на допомогу дітям.

Інвестуючи зароблені кошти у розширення виробництва, нове сучасне обладнання та нові робочі місця, Русаліна розвивала свій бізнес і почала долучатися до національних культурних та меценатських проектів. Група компаній «Петрус» має виробничі потужності у Черкаській області, тому не дивно, що свою меценатську і благодійну діяльність Людмила Русаліна починала саме у Черкаському краї, допомагаючи дитячим будинкам, школам-інтернатам, багатодітним сім’ям, багато років підтримуючи Черкаський музично-драматичний театр ім. Тараса Шевченка, Черкаський ляльковий театр і культурні події на Черкащині – Фестиваль чорнобривців у Золотоноші, грандіозний Фестиваль Святого Миколая у Чигирині, Канівський кінофестиваль і багато інших.

Глибоко розуміючи соціальну відповідальність бізнесу перед суспільством, Людмила Володимирівна відкрила благодійний фонд імені її батька, академіка Михалевича, що підтримує інноваційні проекти українських вчених: запуск першого українського наносупутника «Політан-1», створення вітчизняного безпілотного авіаційного комплексу «Спектатор» для потреб Збройних Сил України, підтримка щорічного фестивалю молодіжних інноваційних проектів «Sikorsky Challenge», реалізація розробок у сферах кібернетики, інформаційної безпеки, космонавтики та безпілотної авіації, медицини, екології, сільського господарства, космічної та оборонної промисловості.

Щороку Людмила Русаліна підтримує десятки соціальних, культурних і мистецьких проектів, що стали знаковими для українського суспільства: фестиваль для талановитих дітей-сиріт «Щасливі долоні», Всеукраїнський проект арт-реабілітації для дітей із прифронтової зони «Україна очима дітей АТО», спільні з Мариною Кінах благодійні заходи для дітей з особливими потребами, численні всеукраїнські та міжнародні фестивалі юних талантів – «Країна щасливих дітей», «Надія Нації», «Міні Міс і Містер України», «Світ талантів», «Святкова подорож зими». Людмила Володимирівна стала меценатом сучасної постановки знаменитого балету «Жізель» хореографа Раду Поклітару, балетів «Спартак» і «Лебедине озеро» за участю світових зірок, кінофестивалю «Молодість» та Українського павільйону на Каннському кінофестивалі у 2018 році, мистецьких акцій «Менухін 100» «Здоров’я, стиль і мода», «Київські лаври», «Я козачка твоя, Україно», «Тарасова гора» – цей перелік щотижня поповнюється новими суспільно корисними справами.

Для системного розвитку культури та мистецтва в Україні, підтримки талановитих дітей, допомоги дітям з особливими потребами, дітям-сиротам, багатодітним родинам Людмила Русаліна створила Всеукраїнський благодійний фонд «РАЗОМ».

«Як мати п’ятьох дітей, я чудово знаю, наскільки цінна любов і підтримка для кожної дитини, як важливо створити сприятливі умови для розвитку та реалізації потенціалу всіх українських дітей. Щасливі і талановиті діти – це успішні та гармонійні дорослі, які творитимуть нову – справедливу та квітучу Україну!» – зазначає Людмила Володимирівна.

У Верховній Раді України Людмила Русаліна спрямує свою діяльність на вирішення наступних питань: 

  1. Впровадження законодавчих ініціатив щодо виведення в легальну площину сегментів економіки України, які зараз знаходяться в тіні. Повна легалізація і оподаткування тіньових секторів економіки України.
  2. Суттєве підняття заробітних плат, пенсій та соціальних виплат за рахунок збільшення надходжень податків до бюджету в наслідок детінізації економіки України.
  3. Зниження тарифів та прозорий контроль вартості енергоносіїв для населення.
  4. Зниження податкового навантаження та спрощення податкової звітності. Створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу.
  5. Розширення повноважень територіальних громад згідно реформи децентралізації.
  6. Впровадження законодавчих ініціатив щодо підтримки, захисту та розвитку фермерських господарств.
  7. Контроль виконання програми державних дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, в першу чергу малим та середнім фермерським господарствам.
  8. Половина (більша частина) грошових надходжень від паливних, алкогольних і тютюнових акцизів має залишатися в регіоні та використовуватися на ремонт і будівництво доріг, лікарень, інфраструктурні та соціальні проекти під контролем місцевих громад.
  9. Впровадження страхової медицини за рахунок ефективної реформи медичного обслуговування.
  10. Прийняття закону про благодійність, який стимулював би бізнес відшкодовувати десять відсотків прибутку на благодійну діяльність і допомогу людям. Впровадження світових стандартів щодо волонтерської діяльності.
  11. Скасування акцизного податку на ввезення автомобілів.
  12. Євроінтеграція через впровадження високих економічних та соціальних стандартів, які наблизять Україну до спільноти Європейських країн.