Українські фільми та тизери до них розміщуватимуть на Національній освітній електронній платформі для безкоштовного використання під час освітнього процесу.

Відповідний Меморандум було підписано 17 липня між Міністерством освіти і науки, Міністерством культури та Асоціацією «Українська кіно-асоціація» у приміщенні Будинку Уряду.

«Для нас справді дуже важливо забезпечити дітей сучасним цікавим змістом освіти і навчальними  матеріалами, які можуть їх мотивувати до навчання. І зараз в Україні розвивається чудовий медійний контент, який створений в Україні і який підтримується державним бюджетом. Ми досягли домовленостей з Міністерством культури про те, що Мінкульт забезпечуватиме передачу Міністерству освіти і науки фільмокопій український стрічок, майнові права інтелектуальної власності яких належать державі», – повідомила Лілія Гриневич.

На думку Міністра, такі матеріали мотивуватимуть дітей, дадуть їм можливість навчатись в цікавий спосіб і ознайомлюватися з сучасним культурним продуктом.

«Базуватиметься все на Національній освітній електронній платформі. Там буде створено окремий інформаційний медіаресурс, ми його будемо називати «Медіатека». І ось в цій медіатеці будуть анонси – тизери українських фільмів, які стимулюватимуть дітей очікувати цей фільм і потім його подивитися. І, найголовніше, що вчителі зможуть використовувати готові фільми в освітньому процесі. Це може особливо допомогти у вивченні літератури та історії. До речі, це стосується як художніх фільмів, так і документальних. Ну, наприклад, якщо ми говоримо про депортацію кримських татар, у нас є чудовий художній фільм «Чужа молитва» і є документальний фільм «1944». Обидва фільми можуть бути надзвичайно корисні в освітньому процесі. Вони справляють на дитину емоційний вплив, який допомагає краще все запам’ятати», – розповіла Лілія Гриневич.

Міністр культури Євген Нищук вважає, що важливо шукати точки дотику між освітою та сучасним українським кінематографом, який має бути корисним широкій аудиторії.

«В останні 3 роки в українському кінематографі з’являються, власне, ті фільми, про ті віхи історії та про ті персоналії, які були колись або перекручені, або були під грифом «Заборонено», обростали різними міфами. І зараз так виходить, що в шкільній навчальній програмі відкривається ця історія в правдивий спосіб. Зараз звертаємо увагу на те, щоб створювалась дитяча казка, анімаційні фільми. Буквально в жовтні виходить прем’єра «Захар Беркут», наприклад, чи наступного року – «Олекса Довбуш», чи «Мавка» за Лесею Українкою. Ми можемо називати десятки фільмів, які співпадають зі шкільною програмою. Мені здається, що сьогоднішній меморандум дасть імпульс системній роботі, щоб ці фільми обов’язково дійшли до юного глядача», – зазначив Євген Нищук.

Виконавчий директор Асоціації «Українська кіно-асоціація» Вікторія Ярмощук додала, що сучасні українські фільми мають також потужний виховний вплив – це особливо важливо в теперішній історичний період нашої країни.

За інформацією Міністерства освіти і науки України