Доктор історичних наук Тарас Чухліб, відомий дослідник козаччини, працює над дослідженням старовинних документів у польській Варшаві, у Архіві головному актів давніх.

Як пише «Козацький край», 4 вересня він зробив буквально сенсаційну знахідку – віднайшов перший реєстр гетьманів Української козацької держави, який був складений у другій половині 1680-х років. Найцікавіше – те, що у цьому реєстрі старший син Богдана Хмельницького, Тиміш, записаний як гетьман. Досі в жодних документах загиблий 1653 року від смертельного поранення, отриманого у бою під Сучавою (сучасна Румунія) Тиміш Хмельницький не згадувався з титулом Гетьман.

Знаково, що знахідку цю зроблено напередодні пам’ятних дат, пов’язаних з Тимішем Хмельницьким, який народився 16 вересня 1632 року в Суботові на Чигиринщині, а помер 15 вересня 1653 року від смертельної рани, отриманої за три дні до того у бою під Сучавою (сучасна Румунія). Козаки привезли тіло Тиміша до рідного Суботова наприкінці жовтня того ж року – у Суботові він і похований…