30 вересня рятувальники евакуювали багатоповерхівку у Черкасах через загрозу отруєння — хімікати розпилили під час проведення інсектиційних робіт.

Інцидент стався на вулиці Крилова, люди почали масово звертатись до медиків після того, як розпочалися інсектиційні роботи в підвали першого під’їзду. Під час евакуації рятувальники направили до лікарні на додаткове обстеження 2 дорослих та 5 дітей.

Як відзначив начальник другого державного пожежно-рятувального загону Олександр Сіпко, рятувальники провели евакуацію близько 20-ти мешканців цього будинку. Також були проведені заміри приладом Дозор М і здійснено провітрювання приміщень.

“Спрацювали всі служби — і швидка, і ДСНС і лабораторія взяла всі проби. Коли я приїхала, то дітей в лікарні вже не було, оскільки не було реальних ознак отруєння. Щодо тих препаратів, якими проводили дезінсекцію, вони є повністю безпечними для людей. Єдиний їх негатив — різкий запах”, — прокоментувала інцидент заступниця міського голови Черкас Людмила Бордунос.

“Серед усіх мешканців були відібрані за скаргами ті, які на думку лікарів, потребували обстежень. У результаті п’ятеро дітей були доставлені до дитячої лікарні. Трьом з них за іншими ознаками було запропоновано залишитися в лікарні, однак батьки відмовилися залишати дітей під власне зобов’язання. До Третьої міської лікарні були доставлені двоє дорослих. Вони мали хронічні захворювання. Наразі загальний стан обох пацієнтів задовільний”, — прокоментував головний медик міста Олег Стадник.

Також він висловив власну думку, чому людям могло стати погано: “Якщо існував різкий запах, то люди з хронічним хворобами могли відреагувати специфічно. Однак ознак клінічного отруєння на той момент часу не було. Навіть не було ознак, що дітей потрібно класти під динамічний нагляд”, — додав Олег Михайлович.

Тим часом, як інформує пресслужба Черкаської місцевої прокуратури, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.

Встановлено, що у місті Черкаси за адресою вул. Крилова, 95, сталося масове отруєння людей під час використання невідомої речовини для знешкодження шкідників у підвальному приміщенні.

Наразі досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії для встановлення всіх фактичних обставин в ньому.

Санкція вказаної статті передбачає покарання у вигляді штрафу до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.