Православну церкву Московського патріархату освятили в селі Карашина Корсунь-Шевченківського району. На урочистості прибув єпископ Софроній. Досі кількість приходів цього патріархату лише скорочувалася. Особливо після Томосу, який отримала Православна церква України в грудні минулого року. Тоді кількадесят храмів і громад Черкащини змінили юрисдикцію і залишили Московський патріархат і перейшли до Православної церкви України.

Про це інформують Вечірні Черкаси.

– Це освячували так званий нижній храм, – розповідає голова Карашинської ОТГ Анатолій Пархоменко. – Верхня частина давно збудована. Суперечки про те, кому належатиме храм велися у нас ще у 2001-02 роках. Тоді частина прихожан хотіли Московську церкву, а частина – церкву тоді ще Київського патріархату. У результаті гору взяли прихильники Московського патріархату. Однак тоді ще не було війни й питання приналежності громади одному із патріархатів не набуло теперішньої гостроти. Будівництво розпочалося 10 років тому. Роботи велися не за кошти громади, а за кошти спонсора – бізнесмена, який є чоловіком нашої землячки. Участь громади була вельми умовною.

Анатолій Сергійович каже, що після отримання Томосу в селі знову відновилися розмови про Православну церкву України.

– Час від часу виникають розмови про те, що церква в селі має бути українською, а не належати Московському патріархату. Однак поки до серйозних конфліктів справа не доходить. Священик церкви – одесит. Однак у якійсь агітації проти України його досі не звинувачували.

З початком російсько-української війни на Донбасі священики Московського патріархату масово відмовлялися відспівувати загиблих українських воїнів.

У Корсунь-Шевченківському районі лише одна церква у самому райцентрі є храмом Православної церкви України. Решта церков – у підпорядкуванні Московського патріархату.