У листопаді 2019 року на українців чекає можливість отримати цифровий підпис і записати його на вже наявні ID-картки.

Про це розповів голова Державної міграційної служби Максим Соколюк.

“Всі ті картки, які на сьогодні є в обігу, придатні для того, щоб їх не обмінювати, а прийти, отримати цифровий підпис і записати його на наявну ID-картку. Він доступний для громадян, яким вже виповнилось 18 років”, – розповів він.

Соколюк додав, що ця функція має стати доступною вже з листопада і буде безкоштовною.

“Наша позиція полягала в тому, щоб ЕЦП (цифровий підпис – ред.) був безкоштовним, тому що запровадити це використання в широкому колі людей можливо тільки, якщо це буде безкоштовним. Коли це відбудеться? За нашими розрахунками – 100% в цьому році. Ми очікуємо десь приблизно в листопаді”, – розповів він.

Очільник ДМС також додав, що послуга “точно буде запущена після завершення процедур із захистом даних, захистом видачі електронного підпису та отримання службою відповідних документів”.

Крім того, міграційна служба пропонує знижки людям, які хочуть оформити одразу два документи.

“У нас є пропозиція оформлення відразу двох документів за зниженою вартістю (ID-картки та закордонного паспорта). Тобто, якщо особа приходить за закордонним паспортом, а має старий документ, то буде пропозиція оформити одразу два документи за зниженою вартістю, тому що послуга буде складатися з двох частин – фотографування та відбитків пальців. Це зменшує у часовому вимірі отримання документа”, – наголосив Соколюк.

Електронний цифровий підпис — це аналог власноручного підпису у світі електронного документообігу. Цей підпис наділяє юридичною силою файл, створений на комп’ютері, який, як і підпис від руки, перетворює папір із текстом на офіційний документ.