Черкаські школярі недоотримують так званої “калорійності” порцій у харчуванні через занадто низьку ціну. Наразі учні 1-4 класів харчуються за вартістю – 9,72 грн за порцію, а 5-11 класів – 11,03 грн за порцію.

Про це повідомив директор департаменту освіти та гуманітарної політики Сергій Воронов і на його думку 10-11 грн – це не та сума, на яку можна дати корисні речовини чи вітаміни дітям.

Саме тому сформована нова концепція дитячого харчування за допомогою співфінансування. Скільки й хто тепер платитиме за харчування, розповідає Про Все.

За словами Сергія Воронова, реальна вартість збалансованої порції шкільного обіду для учнів 1-4 класів у 2020-му році становитиме 21,17 грн, а для учнів 5-11 класів – 27, 25 грн за порцію. Для забезпечення такої вартості порцій потрібно близько 50 млн грн із бюджету, проте міський бюджет не може стільки виділити на харчування. Тому, за новою концепцією, батьки повинні доплачувати за харчування своїх дітей.

Для того, щоб збільшити норми більше, ніж удвічі. Дітей пільгових категорій 1-11 класів харчуватимуть за кошти міського бюджету. Учні 1-11 класів, які не є пільговиками, повинні харчуватися за співфінансуванням: 60% – батьківські гроші, 40% – кошти міського бюджету.

Тобто батькам доведеться заплатити 200 грн на місяць. До того ж директор департаменту обіцяє щодня перевіряти якість шкільного харчування після запровадження такої системи.

Завдяки збільшенню вартості харчування буде більш поживним, запровадяться страви на вибір і скоротиться кількість відходів.

– У нас є школи, де готують капусняк, а діти його не їдять, і ми “виливаємо” бюджетні кошти. За два тижні діти із батьками можуть обрати певні страви і пропонувати їх до меню, – каже Воронов.

Також у департаменті планують формувати нове покоління черкасців, які надаватимуть перевагу здоровому харчуванню. Діти та вчителі отримуватимуть інформацію про те, як харчуватися правильно і, можливо, вдома також прагнутимуть до здорового харчування.

Школа повинна сама визначити меню, яке закуповуватиме.

– Ми шукаємо технолога, і разом із ним запропонуємо базове меню, а вчителі, директори та учні можуть пропонувати свої страви. Все це укладемо в меню із конкретною вартістю, а школи на основі нього повинні створити своє меню. Також запропонуємо технологу збірник Євгена Клопотенка, щоб включити в перспективне меню деякі страви, якщо вони відповідатимуть стандартам, – додав Воронов.