На факультеті гуманітарних технологій Черкаського державного технологічного університету щорічне Свято Гарбуза відзначили у кращих традиціях Велесової ночі з присмаком іноземного Гелловіну.

Про це розповідає пресслужба навчального закладу.

Відповідно до українських язичницьких вірувань, час, коли душі померлих спускалися на Землю, припадав на Велесову ніч, з 31 жовтня на 1 листопада.

Привітати колектив факультету гуманітарних технологій зі святом та передати слова вітань від ректора ЧДТУ Олега Григора на дійство завітали проректор з гуманітарно-виховних питань Валентин Лазуренко та проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків Еміль Фауре.

– Надзвичайно приємно, що факультет гуманітарних технологій, інтегруючись у європейський простір, підтримує і популяризує вітчизняні традиції, такі як Велесова ніч. Велесова ніч –  це наша українська міфілогія, наша культура, наша ідентичність, –  наголосив у вітальному слові Валентин Лазуренко.

Зі свого боку, Еміль Фауре приєднався до вітань та побажав усім святкового настрою, зазначивши, що дівчатам бажає вдосконалення кулінарних здібностей у приготуванні страв із гарбуза, а хлопцям побажав, бачити гарбуз лише інгредієнтом страв у кулінарії.

Дохристиянського язичницького бога Велеса вважали богом мистецтва, музики, поезії, краси, таланту, щастя та любові. Велес був покровителем усіх творчих людей, волхвів, віщунів, ясновидців та опікуном усього живого. Здавна вірили, що саме він відповідальний за розквіт людської душі.

Аби гідно вшанувати бога Велеса, студенти, вбрані в стилізований одяг,  причепурили приміщення у кращих традиціях передодня усіх святих, тематично прикрасили столи, вражаючи дизайнерським підходом до виробів з гарбуза та кулінарною майстерністю  з приготування святкових страв.

Протягом свята ведучі нагадали аудиторії про бога Велеса, розповіли про прадавні вірування, традиції, обряди, прикмети та, власне, саме святкування Велесової ночі.

Перед тим, як поринути у веселощі, взятися за частування смаколиками та спілкування з друзями, незалежні експерти святкової події, оцінили старання молоді та визначили переможців у трьох тематичних номінаціях. Відтак, у номінації «Найкраще оформлений стіл» перемогу здобули групи МП-85 та НП-95, а у номінації «Найкращий гарбуз» перемогла група ПЛ-61. Також, за результатами глядацьких оплесків, переможницею у номінації «Найкращий костюм» стала студентка групи ПЛ-91 Катерина Драка.