Згідно наказів користувачів мисливських угідь Черкаської області, цьогорічний сезон полювання на парнокопитних та хутрових диких тварин стартує 2 листопада. Днями полювання визначено суботу та неділю.

Нагадуємо, що кожен мисливець зобов’язаний мати при собі посвідчення, щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання, дозвіл на добування тварин, дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю. У разі використання під час полювання собак мисливських порід чи інших ловчих звірів і птахів, на них потрібно мати відповідний паспорт.

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

Полювання на диких парнокопитних буде здійнюватися відповідно до Лімітів використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання 2019-2020 років, затверджених наказом Мінагрополітики України від 16.05.2019 № 249.

Триватиме сезон полювання до кінця грудня на самців та самок козулі, самок оленя плямистого, самок кабана та їх молодняк, здатний до самостійного існування; до кінця січня – на зайця-русака, самців оленя плямистого, кабана та їх молодняк здатний до самостійного існування; до кінця лютого 2020 року – на лисицю та єнотоподібного собаку.

Нагадуємо, що відповідно до наказу Мінприроди та Мінагрополітики «Про затвердження Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України)» доведеться сплатити досить серйозні штрафи за браконьєрство.

Наприклад, розмір стягнення за незаконне добування або знищення оленя плямистого – до 50 тисяч гривень, дикого кабана до 40 тисяч гривень, козулі – до 32 тисяч гривень, за бобра – 10 тисяч гривень, зайця-русака – 8 тисяч гривень.

За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства