Лави прикордонників поповнилися. Вихілними в Головному центрі підготовки особового складу Держприкордонслужби України ім. генерал-майора І. Момота присягнули на вірність Україні 211 військовослужбовців строкової служби.

Про це розповідає пресслужба Черкаської ОДА.

Молоді хлопці приїздили на навчання до Центру з різних областей України. Тут, під керівництвом досвідчених офіцерів, молоді бійці пройшли курс загальновійськової підготовки, опанувавши теоретичні знання й практичні навички, зокрема: з прикордонного контролю, тактики прикордонної служби, основ безпеки застосування сил, інженерно-технічної підготовки та ін.

З визначною подією в їхньому житті військових вітали представники керівництва області, Головного центру, ветерани, батьки й друзі._DSC0495
Очільник області Роман Боднар: «Сьогодні визначний день у вашому житті. Ви присягнули захищати непорушність українських кордонів, територіальну цілісність та недоторканість нашої держави. І маєте пам’ятати, що прикордонна служба вимагає високих людських якостей від особового складу: сміливості, рішучості, пильності й витривалості. _DSC0407_DSC0626
Вдячний керівництву прикордонної служби, Центру, викладацькому колективу за сили, які вкладаєте в підготовку високоякісних фахівців. Дякую ветеранам, які передають неоціненний досвід молодому поколінню й формують в них найкращі людські якості. Дяка кожному військовослужбовцю за те, що в такий складний для країни час ви зважились, прийнявши мужнє рішення, – захищати український народ. Особлива подяка батькам, які виховали справжніх патріотів».

Начальник Головного центру полковник Дмитро Коцеруба: «Військова присяга – документ юридичної сили, що має велике державне значення. У ньому сформульовані найважливіші вимоги, які ставлять до воїна, та які він має неухильно виконувати в інтересах національної безпеки України. Велика честь для будь-якого чоловіка зі зброєю в руках захищати свою Батьківщину, охороняти державні кордони. Склавши присягу, ви зобов’язуєтесь вірно та сумлінно охороняти державний кордон. _DSC0368Цього дня ви стаєте справжніми захисниками України та несете відповідальність за якісне виконання військового обов’язку. Держава довіряє вам не лише зброю, але й надає змогу захищати український народ. Впевнений ви відповідально й сумлінно виконаєте свій конституційний обов’язок і з захисту спокою рідної країни».

Начальник Управління професійної підготовки адміністрації Держприкордонслужби України полковник Олег Фігура: «За часи незалежності Головний центр підготував понад 100 тисяч охоронців для підрозділів державного кордону. Більше тисячі осіб закладу взяли участь в антитерористичній операції. Із них 58 відзначили державними нагородами. На жаль, 14 військовослужбовців Головного центру віддали життя, захищаючи Україну. Загалом наша прикордонна служба втратила 70 своїх воїнів, понад 400 отримали поранення. _DSC0583
Ви ж є невеликим контингентом військовослужбовців строковиків, які прийшли до наших лав. Нині нараховують до 6 тисяч осіб. А сьогодні ще 211. Водночас те навчання, що одержали в стінах закладу, ваша впевненість у силах, патріотизм дозволять гідно служити, з честю охороняючи кордони держави. Переконаний, багато з вас забажають залишитися в наших лавах прикордонників, але вже на контрактній основі».

Учасник параду перемоги 1945 року, ветеран-прикордонник, полковник у відставці Олег Чернишов: _DSC0629«Від імені ветеранів прикордонних військ вітаємо вас з прийняттям присяги. Дякуємо батькам за виховання такої молоді, хлопців, які, впевнений, з честю виконуватимуть військовий обов’язок з охорони державного кордону».

Мати військовослужбовця Наталія Писаренко: «Дуже пишаюсь своїм сином і всіма вами, адже ви обрали шлях справжнього патріота своєї Батьківщини – захисника держави. Армія – це та школа, пройшовши яку, юнак перетворюється на чоловіка, стає самодостатньою особистістю. Ми довірили долі й життя своїх дітей державній прикордонній службі України. _DSC0640Це також певна сміливість і відвага. І сподіваюсь, що військова служба допоможе нашим синам змужніти, розкрити свій потенціал та визначитися з вибором свого життєвого шляху. Своїй дитині і всім хлопцям бажаю терпіння, поваги й порозуміння як з товаришами, так і з командирами. Ви тепер – сила і підтримка один для одного, вас єднає спільна справа – охороняти мир і спокій в нашій країні – найбільшу цінність для кожного громадянина й патріота. Не забувайте про це ніколи. А ми любитимемо вас і чекатимемо вдома».

Солдат першої навчальної групи Олександр Писаренко: _DSC0646«За невеликий час ми багато чого усвідомили, а також навчились, загартувались морально й фізично. Обравши військову службу в лавах прикордонної служби України, перебуваючи в Головному центрі , ми пересвідчилися на практиці, що зробили правильний вибір. Подяка керівництву, викладацькому складу й усьому персоналу за підготовку до служби на кордоні. Нам було приємно й цікаво, залишились добрі спогади. Уже за декілька днів поїдемо на кордони, але частина душі назавжди залишиться на Черкащині».

Благословив військовослужбовців і військовий священик православної церкви України отець Олександр._DSC0717_DSC0463_DSC0714

Зауважимо, навчені нині військовослужбовці не проходитимуть службу в зоні операції об’єднаних сил. Перші роки захищатимуть кордони на мирних ділянках держави. За бажанням зможуть продовжити службу за контрактом.

Опісля присяги  голова ОДА Роман Боднар ознайомився з умовами навчання й проживання в Головному центрі підготовки._DSC0850_DSC0885_DSC0894_DSC0913_DSC0933_DSC0139_DSC0074_DSC0089