Першу в Україні онлайн базу артефактів Трипільської культури презентували у державному історико-культурному заповідникові, що у селі Легедзине, на Черкащині.

Про це розповідають у сюжеті Ua: Черкаси.

Керамічні вази, металеві наконечники, залишки фасаду житла прадавнього населення відтепер можна побачити в Інтернеті. Зі слів директора заповідника Владислава Чабанюка, 500 тисяч гривень на реалізацію цього проекту спрямував Український культурний фонд, 140 тисяч гривень надійшло з обласного бюджету.

– Додаватися туди нові музеї і нові артефакти будуть. Це зверне увагу підростаючого покоління на артефакти, бо вони оживуть у тій реальності, у котрій молоді люди зараз перебувають більшу частину життя, – розповідає розробник сайту Ігор Кондратюк.

Світлини для сайту створив Олексій Плесков. Упродовж місяця він зробив 1010 фото експонатів музею. Кожен предмет, залежно від об’єму, має від 3-х до 12 ракурсів.

Частина експонатів, які можна побачити на сайті, – артефакти Борщівського обласного краєзнавчого музею, що на Тернопільщині. Також на ресурсі представлені речі, з фондів заповідника. В експозиції його музею ознайомитися з ними не можна.

Дізнатися більше про життя і побут трипільців можна у рубриках: кераміка, предмети з міді, знаряддя праці, зброя, поселення Трипільців, пластика, ткацтво, житлобудування, а також фото і відео архів. Нові артефакти, які знаходитимуть під час розкопок, також будуть додавати на онлайнресурс.