Спортивні підсумки за останній місяць підбило Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації. Ділилися перемогами в спортивній аеробіці, греплінгу, самбо та фехтуванні на візках, виступом на міжнародній арені та розповідали про подальші плани.

Про це розповідає пресслужба Черкаської ОДА.

Атлети Черкащини показують високі здобутки на європейських та світових аренах. Це – перемога не тільки України, а й області, про яку варто розповідати, каже начальник Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Максим Зеленський. Для цього в області традиційно щомісяця проводять пресконференції зі спортсменами._DSC0686_DSC0665_DSC0677– Нам є чим пишатися, адже наші атлети – сильні суперники, – зазначив Максим Зеленський. – Важливо, аби більше людей знали про спортивні перемоги черкащан, адже, окрім проблем у спортивній галузі, які схильні більше обговорювати, є ще й перемоги. Для цього й робимо щомісяця такі маленькі підсумки. Наступного року плануємо провести на території Черкащини низку чемпіонатів України та міжнародних стартів. На рівні області маємо велику зацікавленість у цьому, а також підтримку всеукраїнських федерацій. Деякі вже заявили, що хотіли б розглянути Черкаську область для проведення всеукраїнських змагань і підтвердили це офіційними документами.

Він додав, що кожного разу спортсмени області вражають своїми перемогами. Цього разу відкриттям стали спортсмени зі спортивної аеробіки. Вони в конкурентній боротьбі здобули високі місця на 10-ому ювілейному турнірі «Plovdiv Cup Aerobics Open», що проходив у Болгарії. У цих змаганнях взяли участь 550 спортсменів із 21 країни світу. Україну представляли 40 спортсменів із Житомира, Сум та Черкас. Так, Назарій Мельник у програмі індивідуальний виступ 12-14 років серед хлопців посів 7 місце у фіналі, Софія Андрієнко, Марія Моісеєнко та Анастасія Чигирик у програмі трійки 9-11 років вибороли 10 місце, розповідає їхній тренер, майстер спорту України зі спортивної аеробіки Анастасія Ісаєнко._DSC0649_DSC0623– Готуємося до Кубку України в грудні, – додає вона. – У наступному році плануємо приймати командний чемпіонат України зі спортивної аеробіки. Багато попереду ще міжнародних стартів. Сподіваюся, наші діти увійдуть до  складу збірної команди України і вже в травні наступного року на чемпіонаті Світу в Баку будуть представляти Україну.

Два «золота», чотири «срібла» та дві «бронзи» привезли з молодіжного чемпіонату Світу з греплінгу, що пройшов 8-9 листопада в Баку, четверо спортсменів з Черкащини. Багато хто з них виступав на змаганнях такого рівня вперше, утім навіть хвилювання та брак досвіду не завадили їм здобути призові місця, відзначив тренер СК «Ахіллес» В’ячеслав Коляденко._DSC0640_DSC0636_DSC0656Кожного разу наче вперше виходить боротися за перемогу багаторазова чемпіонка, самбістка Анастасія Сапсай. Цьогоріч вона здобула «золото» Європейських ігор та «золото» чемпіонату світу. У листопаді її також визнали кращою спортсменкою місяця.

– Було важко й страшно, наче вперше, – ділиться враженнями вона. – Не зважаючи на те, що займаюся цим видом спорту все життя, але все одно хвилююся. На чемпіонаті світу відборолася чотири зустрічі з представницями Франції, Росії, Болгарії та Білорусії. Всі зустрічі були дуже різні, але цікаві.
У планах – поборотися за ліцензію на Олімпійські ігри.

Претендує на участь в Паралімпійських Іграх чемпіон світу з фехтування
на шаблях Артем Манько. Для цього в нього є великі шанси, каже його тренер Людмила Шкалікова._DSC0611_DSC0668– У паралімпійців відбір відбувається в два етапи за видами зброї, – розповідає вона. – У нас більше культивується шабля, але, щоб здобути ліцензію на Паралімпійські Ігри, треба ще довести свій рівень й у фехтуванні на шпагах. Весною в Бразилії Артем підтвердив свій рівень. Зазвичай для всіх фехтувальників найбільш складними суперниками є спортсмени з Китаю. А перемога наших хлопців над ними була неймовірним проривом._DSC0662Крім того начальник управління відзначив, що спортсмени, які мають значні здобутки, отримують обласну стипендію. Із наступного року її зможуть отримувати як провідні спортсмени, так і перспективні молоді атлети.