До Міжнародного дня філософії кафедра філософських і політичних наук Черкаського державного технологічного університету зібрала усіх небайдужих до філософської думки на VІ Філософський форум «Філософія як здатність жити в світі» (проект є призером конкурсу філософських стартапів 2018 року), який традиційно виступив відкритим інтелектуальним майданчиком для колективних вправ у вільному, аргументованому, усвідомленому мисленні про основні проблеми нашого часу.

Про це повідомляє пресслужба навчального закладу.

– Надзвичайно приємно поміж учасників VІ Філософського форуму бачити не лише професійних філософів, а й гуманітаріїв, інженерів, фахівців ІТ-галузі та інших сфер діяльності. Так чи інакше, кожен з нас вважає себе філософом, адже ми тяжіємо до мислення, ми маємо потребу думати. Відтак, думайте, спілкуйтеся, говоріть, дискутуйте, користуйтесь нагодою висловитися у колі однодумців, – заохотив учасників до спілкування ректор ЧДТУ Олег Григор та привітав усіх з Міжнародним днем філософії івідкриттям VІ Філософського форуму.

За словами завідувачки кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Анжели Бойко, сьогодні в суспільстві актуально постає питання не стільки браку мислення, скільки браку спілкування, відсутності діалогу, відсутності здатності чути іншого, адже кожен глибоко переконаний, що саме його думка або його точка зору є єдиною правильною.

– Сутність і сенс філософії полягає в тому, що ми мислимо, мислимо унікально, і кожен з нас єдиний і неповторний. Усвідомлення самих себе дозволяє усвідомити сутність суспільства, – зазначила у вступному слові Анжела Бойко. – З 2013 року ми зустрічаємося в Черкаському державному технологічному університеті на Філософському форумі, аби відзначити Міжнародний день філософії. З кожним роком учасників заходу стає все більше, з кожним роком рівень заходу зростає, наш Форум щоразу набуває нових форматів. Не зраджуючи традицій, ми вирішили побудувати нашу зустріч поновому і запросили до Черкас особливого гостя. 

Взяти участь у VІ Філософському форумі до Черкаського державного технологічного університету завітав керівник Стратегічної групи Софія (Strategic Group Sofia) Андрій Єрмолаєв, який своїм виступом і поклав початок вільної філософської дискусії.

Упродовж свого виступу Андрій Єрмолаєв підняв питання генези нашого народу як соціальної системи в пострадянському просторі, приділив увагу загрозам і викликам другої трансформаційної кризи, яку зараз переживають українці, враховуючи проявлену неефективність соціально-економічної організації. Керівник Стратегічної групи Софія висловив свою думку щодо пошуку шляхів виходу з трансформаційної кризи, щоб перезавантаження нашої країни, нашого суспільства відбулося з мінімумом травм і зберегло нас, як єдине суспільство, як єдину політичну націю, включаючи кордони та регіони.

Під час диспуту Андрія Єрмолаєва, завдяки сучасним технологіям, вдалося налагодити телеміст з Херсону, аби до Черкаського філософського форуму приєдналася філософська спільнота Херсонського державного аграрного університету. Учасників телемосту привітала завідувачка кафедри філософії та соціально-гуманітарних дисциплін Херсонського державного аграрного університету Галина Берегова. Принагідно, обмінявшись вітаннями з професійним святом, філософи з Херсону скористалися нагодою долучитися до черкаської дискусії та поставити запитання Андрію Єрмолаєву.

VІ  Філософський форум відзначився не лише телемостом з Херсоном, а й традиційною інтелектуальною комунікацією,  прагненням критичного мислення, цікавими ідеями, захопливими дискусіями і зародженням нових перспектив та розширень меж та кордонів для філософської думки і філософського слова.