Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Світлана Зінник інформує, що прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, із першого грудня 2019 року зріс із 1 564 грн до 1 638 грн. У зв’язку з цим проведено перерахунок пенсії, а також надбавок і підвищень до пенсії, розміри яких визначають від прожиткового мінімуму.

Про це розповіли у пресслужбі Черкаської ОДА.

Перерахунок стосується:

– мінімальних розмірів пенсії за віком (за наявності повного стажу) та пенсії у зв’язку з втратою годувальника, призначених на загальних підставах, надбавки до пенсії за понаднормовий стаж, що обчислені виходячи з розміру прожиткового мінімуму, – непрацюючим пенсіонерам;

– мінімальних пенсійних виплат особам із інвалідністю внаслідок війни або Чорнобильської катастрофи;

– мінімальних розмірів військової пенсії;

– надбавок, підвищень та інших виплат, які обчислюються, виходячи з розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, надбавки до пенсії донорам, пенсії за особливі заслуги та ін.).

Не змінилися з першого грудня окремі надбавки та підвищення, встановлені до пенсії у твердому розмірі, зокрема: дітям війни (66,43 грн), додаткові пенсії постраждалим від Чорнобильської катастрофи I, IІ, III, IV категорії, та ін.

У Черкаській області з загальної чисельності пенсіонерів (407 333 особи) пенсії перераховано в автоматизованому режимі 351 620 особам. Додаткові видатки на виплату пенсії становлять понад 9 млн грн.

Перерахунок пенсійних виплат не потребує додаткового звернення пенсіонерів до Пенсійного фонду.

Пенсіонери, які мають право на підвищення пенсії, пенсію в новому розмірі отримають у грудні 2019 року.

Із першого січня 2020 року проводитиметься перерахунок пенсії для непрацюючих осіб, які досягли віку 65 років, мають 35 і більше років страхового стажу – чоловіки, 30 і більше років – жінки. Для таких осіб мінімальний розмір пенсії за віком встановлено в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної Законом «Про Державний бюджет України» на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Із 1 січня 2020 року мінімальна заробітна плата збільшиться з 4173 грн до 4723 грн. Розрахунок мінімальної пенсії: 4723 х 40%=1889,20 грн.

Додатково інформуємо, що із 01.01.2019 перераховано пенсію 85 041 особам, які досягли віку 65  років, відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Головне управління Пенсійного фонду України на Черкащині в 2019 році значну увагу приділило приведенню приміщень сервісних центрів у відповідність до Стандартів обслуговування громадян. Приміщення облаштовано пандусами, табличками, дубльованими рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, звуковими орієнтирами типу «Метроном» для доступності людей з вадами зору, місцями для паркування осіб із інвалідністю (за можливості).

У всіх 25 сервісних центрах забезпечено щоденний прийом відвідувачів без обідньої перерви з 8-00 до 17-00, а у Черкаських № 1 та № 2, Смілянському та Уманському сервісних центрах із 8-00 до 18-00.

Інформуємо, що записатися на прийом до фахівців сервісних центрів у зручний для людини час можна в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Фонду, а зареєструвавшись на порталі за допомогою електронного цифрового підпису – попередньо розрахувати розмір пенсії на момент звернення за допомогою послуги «Пенсійний калькулятор».

Довідково.

Загальна кількість пенсіонерів в області – 407 330 осіб, із них 16 830 військовослужбовців. Середній розмір пенсії становить 2 715 грн. Протягом 2019 року середній розмір пенсії збільшився майже на 18 %.