12 грудня у Черкаському державному технологічному університеті, за ініціативи кафедри історії та права ЧДТУ, відбувся круглий стіл на тему: «Права людини в Україні: проблеми та перспективи розвитку» у межах проведення Всеукраїнського тижня права.

Про це повідомляє пресслужба навчального закладу.

— Надзвичайно приємно, що саме в стінах Черкаського державного технологічного університету говорять про громадянське суспільство та його роль у розвитку правової держави. Сьогодні важливо, щоб всі розуміли і відчували, що людина  — основа нашої держави, і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави, — наголосив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор.

Традиційно кожного року кафедра історії та права ЧДТУ проводить заходи, пов’язані із обговоренням актуальних питань щодо усвідомлення та захисту прав людини.

— Ми раді вас вітати на заході, який для стін Черкаського державного технологічного університету вже став традиційним. Права людини є загальнолюдськими цінностями, а рівність прав і свобод усіх людей — найвища соціальна цінність. Про це сьогодні ми будемо говорити не один для одного, а для присутньої молоді, щоб вони усвідомили, наскільки важливими є права людини для нашого суспільства, — зазначила у вітальному слові завідувачка кафедри історії та права ЧДТУ Ірина Стадник.

Цьогоріч у круглому столі взяли участь представники влади, Національної поліції України, Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, черкаського районного та апеляційного судів, відділення Національної служби посередництва і примирення в Черкаській області, викладачі та студенти Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професорсько-викладацького складу факультету гуманітарних технологій ЧДТУ, а також студенти спеціальності «Право» й «Історія та археологія».

Загалом, Круглий стіл пройшов не лише у форматі дискусії, обміну інформацією, думками, а й став платформою для пошуку відповідей на проблемні правові питання сьогодення. Тематичні доповіді охопили чимало правових галузей, зокрема заступниця Черкаського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Людмила Бордунос приділила увагу ролі органів місцевого самоврядування в забезпеченні прав і свобод людини, а професор кафедри управління у сфері цивільного захисту Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України Віктор Миколенко акцетував доповідь на стані прав людини в контексті правоохоронних органів. Окрім цього, обговорювали аспекти діяльності управління забезпечення прав людини Національної поліції України, конституційне право людини на судовий захист, медіавідкритість судів у контексті забезпечення доступу громадян до правосуддя та забезпечення прав і свобод громадян в правових площинах інших державних установ.

Під час круглого столу учасники активно обмінювалися думками, дискутували, ставили питання та спільно знаходили на них відповіді.