Новорічні свята наближаються, а це значить, що вже скоро українці обиратимуть один з головних елементів свята – ялинку. Як правильно це зробити та на що звернути увагу під час вибору розповіли у Держлісагентстві.

Так, є декілька варіантів, де купити ялинку: у лісгоспах та на новорічних ярмарках. «У лісгоспі, лісівники її зрубають, облікують, внесуть в електронну систему обліку деревини. Ялинці буде присвоєний номер, буде відповідна наклейка зі штрих-кодом і номером, що ця ялинка легально заготовлена. Також, ближче до зимових свят, числа 10-15 грудня, будуть організовуватись новорічні ярмарки. Їх буде організовувати місцева влада, і наші лісгоспи у містах, містечках та селах будуть також організовувати або брати участь в ялинкових базарах. Там вже буде більш широкий асортимент, проте вони дорожчі», – розповіли в агентстві.

У лісгоспі закликали перевіряти, чи легальна ялинка. Зробити це можна через сайт ЯлинкаІнфо або у додатку з відповідною назвою. «Не дуже хотілось би, щоб люди купували ялинки з Чорнобильської зони чи ті, що нелегально заготовлені варварським способом чорними лісорубами», – зазначили у пресслужбі.

Також можна купляти ялинки в горщиках, адже вони довше простоять, чи просто невелику гілочку від ялинки.

До зовнішніх характеристик, за якими можна обрати ялинку, відносять колір та стан гілочок. «Коли стукаєш ялинку об землю, з неї не повинні осипатися голки, тоді зрозуміло, що ялинка свіжа і нещодавно зрубана. Тож вона зможе простояти довгий час у приміщенні. Також можна зігнути декілька гілочок на ялинці, і вони мають випрямитись – еластичні бути, і тоді це значить, що ялинка свіжа. Якщо гілочки не випрямляються – це означає, що вона довго стоїть», – порадили у Держлісагентстві.

Важливий і колір, проте він залежить від виду, головне, щоб ялинка не була бурою.

А під час вибору породи, рекомендують зупинитись на трьох основних: блакитна ялинка, кримська сосна і піхта.

Коли бажана ялинка вже їде з власником додому, важливо знати, що не має бути температурного перепаду. «Бажано не ставити біля обігрівачів, біля батарей, щоб була циркуляція повітря навколо неї. Також, коли заносиш ялинку у квартиру, щоб спершу, вона десь постояла у коридорі біля квартири, а потім вже занести, щоб не було різкого перепаду температури: з холоду в теплу квартиру. Високі температури не сприяють тому, що ялинка буде довго триматися», – розповіли в агентстві.

Якщо все ж таки вибір зупинився на гілочці, придбати її варто вже ближче до свят, адже місяць вона не простоїть, проте стане чудовим декором, якщо придбати її днів за п’ять до Нового Року.