Новий рік – дуже давнє свято, яке відзначається в усьому світі. Існує безліч прикмет, традицій і звичаїв пов’язаних з ним. Кожен рік має свій східний символ. Наступаючий 2020 рік названо роком Білого (Металевого) Щура.

Про те, яких прикмет потрібно дотримуватися, ми розповімо в статті.

Проводи старого року: традиції

Підготовка до зустрічі Нового року починається з проводжання Старого. Готуватися до проводів необхідно заздалегідь. Ось, що слід зробити:

1. Забути всі образи. У новорічну ніч не тільки змінюються в календарі цифри, але і відбувається перехід від одного року до іншого. Люди кажуть один одному: «З Новим роком, з новим щастям». І дійсно, щоб наступний рік був щасливим, необхідно всі старі образи залишити в минулому році. Постарайтеся пробачити кривдників і не тримати на них зла. Якщо ж ви самі когось образили, то попросіть у цієї людини прощення.
2. Віддати все борги. До 31 грудня постарайтеся розрахуватися з усіма боргами. Чому це потрібно зробити? Ви напевно чули приказку: «Як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш?». І це дійсно так. Якщо ви зустрінете свято за багатим столом у колі рідних і близьких, то так і пройде ваш рік. А ось зустрічаючи Новий рік зі старими боргами, ви будете весь рік намагатися з ними розрахуватися.
3. Провести генеральне прибирання. Зустрічати Новий рік треба з чистою совістю і в чистому будинку. Тому без генерального прибирання не обійтися. Переглянете старі речі, можливо, щось прийшов час викинути. Не забудьте про тріснутий і надколотий посуд. Не зберігайте в будинку непотрібних речей, відкрийте простір для нових і корисних покупок.
4. Не думати про сумне. Попереду наступ нового року, тому постарайтеся зустріти його з радістю. Навіть якщо в житті не найкращий період, не варто впадати у відчай. Вище ніс, адже в Новому році вас чекають справжні чудеса!
5. Накрити багатий стіл ще до приходу Нового року. Традиція пишно проводжати рік, що минає, виникла ще на Русі. Наші предки варили кутю з вершками, пекли млинці і подавали на стіл різні смачні страви. Сьогодні мало хто дотримується цієї традиції. Зараз прийнято багато накривати стіл саме в новорічну ніч. Це не зовсім вірно. Якщо ви бажаєте, щоб в 2020 році ваша сім’я жила в достатку, то починаючи з 29 грудня ваш стіл повинен ломитися від страв.

Підготовка до Нового року: традиції та ритуали

Напередодні 2020 року важливо не тільки провести Старий рік, а й підготуватися до зустрічі Нового. Існує кілька традицій, які важливо дотримуватися напередодні свята:

1. Новий рік – свято сімейне. Прийнято на Новий рік всім родичам збиратися разом. Обговорювати події минулого і будувати плани на майбутнє. Якщо не виходить всіх близьких зібрати за святковим столом, то обов’язково відвідайте їх в перші дні нового року.
2. Запам’ятайте сон, який наснився перед Новим роком. Сновидіння напередодні свята може бути віщим, тому постарайтеся його згадати і заглянути в сонник, щоб знайти розгадку.
3. Не розказуйте про сімейні проблеми. Навіть якщо вдома не все в порядку, тримайте цю інформацію при собі. В іншому випадку весь наступний рік проведете в скандалах з домочадцями.
4. Одягніть новий наряд. Вважається, що на свято необхідно бути в одязі, який ви жодного разу не надягали. Якщо ви так зробите, то весь наступний рік буде радувати вас обновками. Нескладно здогадатися, що Білий, та ще й Металевий Щур зажадає від вас відповідного костюма. Дівчатам бажано віддати перевагу сріблястому, сірому або білому вбранню. Але якщо такого в гардеробі не знайдеться, то можна обійтися взуттям, виконаним в таких кольорах, або срібними прикрасами: сережки, кільця, браслети, кольє, шпильки – все це порадує око господаря року. Молодим людям білий або сріблястий костюм може здатися надто екстравагантним, а сірий – нудним, а ось чорний піджак з сріблястими кантиками на кишенях і лацканах буде виглядати дуже стильно. Якщо строгі костюми – не ваш коник, то можете надіти хоч сорочку з джинсами, головне – щоб на них були присутні якісь металеві штучки: заклепки, ґудзики, пряжки… А ось зображень котиків, навіть дуже миленьких, на новорічному одязі бути не має! Інакше не бачити вам удачі в новому році.
5. Не грайте в азартні ігри. Навіть якщо ви дуже азартна людина, не варто напередодні свята витрачати час на ігри. Адже якщо ви програєте, удача відвернеться від вас на цілий рік.
6. Не скупіться на продукти для святкового столу. Багато накритий стіл до торжества приверне до вас гроші і удачу. Наступного року з’явиться багато вдалих можливостей, скориставшись якими, ви доб’єтеся великих висот.
7. Покладіть гроші в кишеню новорічного вбрання. Вважається, що цей обряд принесе вам багатство.
8. Дівчата, не забувайте про прикраси! Представницям прекрасної статі варто надіти дорогі і розкішні аксесуари, це приверне до них достаток і впевненість у собі.
9. Не беріть в борг і не позичайте грошей. В іншому випадку удача обійде вас стороною.
10. Зв’яжіть мотузкою ніжки святкового столу. Якщо Новий рік ви зустрічаєте в колі сім’ї, то обов’язково проведіть цей нескладний ритуал, який активно використовували наші предки. На Русі вірили, що це допоможе згуртувати родину.
11. Вибирайте практичні подарунки. Звичайно, можна особливо не морочитися і подарувати близьким символічні фігурки щура – господаря року ви цим не скривдите. Але так як він – тварина практична, краще віддати перевагу корисним подарункам, які не тільки око порадують, але і в господарстві знадобляться.
12. Поділіться з ближнім своїм. Щоб будинок був повною чашею, необхідно напередодні свята пригостити хлібом і цукерками людей, які просять милостиню біля церкви.
13. Зустрічайте Новий рік у веселій компанії. Не можна зустрічати 2020 рік на самоті, в іншому випадку весь наступний рік вам буде самотньо і сумно. Запросіть у гості друзів, родичів, сусідів. Якщо в новорічну ніч ви від душі повеселитися, то весь наступний рік вам буде супроводжувати удача.

Як накрити стіл на Новий 2020 рік?

На Новий рік важливо правильно накрити стіл. Так як господар наступного року Металевий Щур, йому слід приділити належну увагу. Новорічні страви повинні бути різноманітними. Навіть якщо ви дотримуєтеся посту, постарайтеся урізноманітнити меню святкового столу. Включіть в нього фрукти, овочі і горіхи. Стіл повинен бути багатим – це ознака достатку.

Відомо, що пацюки – істот всеїдні, але до того ж вони ще розбірливі і не позбавлені тяги до прекрасного, тому все підряд на святковий стіл ставити не варто, та й елегантно прикрасити його не завадить.

Щоб наступаючий 2020 рік був вдалим, новорічний стіл повинен ломитися від:

– м’ясних страв;
– закусок;
– салатів;
– солодощів.

Приготуйте старі страви по-новому. Навіть традиційні салати можна незвично оформити. Варто приготувати якусь страву, а можна і ні одну, у вигляді щура. Не забувайте, що гризуни дуже люблять сир, тому обов’язково додавайте його в святкові страви.

На столі має бути присутнім символ року. Якщо блюдо з його зображенням не вийшло приготувати, то розкладіть на столі серветки із зображенням пацюка або поставте фігурку, виконану у його вигляді. Біля кожної тарілки можна покласти по ялинової гілочці, до якої прикріпити ялинкову іграшку із зображенням господаря року.

З алкоголю віддайте перевагу шампанському, домашнім винам, коньяку або горілки. Головне, щоб алкогольні напої були якісними і вживалися в помірній кількості.

У центрі столу поставте фруктові та овочеві нарізки. Вибирайте простий, але гарний посуд округлої форми. Від яскравих столових приборів краще відмовитися і зупинити свій вибір на білих.

Прикмети зустрічі Нового року 2020

Про існування новорічних прикмет відомо кожному, але є такі, про яких мало хто знає.

1. Загадай бажання під час бою курантів, і воно збудеться. Напевно, це одна з найпоширеніших прикмет. Заповітне бажання можна записати на аркуші паперу. Під бій курантів спалити листок, а попіл викинути у вікно.
2. Залучити багатство в будинок допоможе пшоно. Їм можна обсипати гостей, з урахуванням, що вони це правильно зрозуміють. А якщо ні, то просто поставте миску з крупою або кашею на столі.
3. Згідно з повір’ям, якщо дівчина в цю ніч вколе або поріже палець, то в наступному році вона обов’язково вийде заміж.
4. Чим більше людей у вас вийде привітати в новорічну ніч, тим щасливіше буде наступаючий рік.
5. Якщо ви будете зустрічати свято біля каміна, то дивіться, щоб вогонь в ньому не згас. Інакше накличете нещастя в свій будинок.
6. Чхнути за святковим столом – на щастя і неймовірну удачу.
7. У новому році перший в будинок повинен зайти чоловік. Тоді вас чекає благополуччя і радість. Якщо ж спочатку зайде в будинок жінка, то весь рік буде нещасливим.
8. Намагайтеся в новорічну ніч, та й напередодні ні з ким не сваритися. Згідно прикметам, з людиною, якою ви посварилися в Новий рік, ви можете не спілкуватися протягом всього наступного року.
9. Якщо в старому році вас здолали невдачі, то в новорічну ніч спаліть старий календар, сказавши: «Нехай всі прикрощі та сум згорять у вогні, а удача в наступному році посміхнеться мені».
10. Радійте наступу Нового року. Зустрічайте його в компанії близьких і дорогих людей, і тоді ваше життя наповниться щастям.
11. Якщо ви шукаєте нову роботу, то загорніть наручний годинник в жовту тканину і опівночі, взявши його в руки, промовте: «Час мій проб’є, робота мене знайде».
12. Щоб збулося заповітне бажання, під час бою курантів, візьміть в одну руку келих з шампанським, а в іншу – предмет, пов’язаний з вашим бажанням, і прошепоти: «Новий рік до нас йде, щастя, радість несе. Нехай все погане забудеться, а моє заповітне бажання збудеться».

І пам’ятайте, що відзначати свято потрібно з чистими і світлими думками. Забудьте всі старі образи і відкрийте своє життя для нового і хорошого!