Знайдені під час будівництва у приватному секторі Черкас старовинні книги вже кілька місяців припадають пилом у фондах обласного краєзнавчого музею. Їх не досліджують і не реставрують через бюрократично-комерційні перепони.

Про це журналістам «Про все» розповіла директор КЗ «Черкаський обласний краєзнавчий музей» Черкаської обласної ради Ірина Собко.

– Науковці музею прийшли до висновку, що книги потрібно правильно атрибутувати (дослідити походження документу чи твору, час і місце створення, авторство тощо). Але таких спеціалістів не те що у краєзнавчому музеї, навіть у Черкасах немає. Зробити це погодились у Музеї книги та друкарства України, який розташований на території Національного Києво-Печерського заповідника (Лаври), – інформує Собко.

За її словами книги на дослідження досі не передали, бо, відповідно до інструкції, музейники не мають права вивозити з краєзнавчого музею речі без гарантійного листа, який має дати закладу Музей книги. В установі пояснюють, що такий документ вони дадуть тільки за умови, що дослідження проведуть на комерційній основі. Нині разом з департаментом культури та взаємозв’язків з громадськістю музейники шукають шляхи вирішення проблеми.

Нагадаємо, восени цього року черкасець під час будівельних робіт у своєму дворі викопав коробку з чотирма старовинними книгами, загорнутими у шматок повсті. Книги, серед яких є і рукописні, дивом потрапили до музею. Власники обійстя збирались здати їх на макулатуру, але вирішили віддати у краєзнавчий музей. Коли вони побачили в одному з музеїв Вінниці схожі книги, то зрозуміли, що знайдені старожитності можуть мати історичну цінність.

Вони виготовлені приблизно XVII – початку XVIII століття і є старовинними копіями ще старіших видань, а одна з них містить сліди реставрації, проведеної приблизно у часи наполеонівських воєн. На думку працівників музею, одну з рукописних книг створено у 1646 році, а переписував її житель Новгород-Сіверського.

У експозиціях книги з’являться лише після дослідження та реставрації, які ніяк не розпочнуться.