Роботу на злітно-посадковій смузі аеропорту в Черкасах нині призупинено.

Про це розповів Суспільному директор підприємства Іван Далібожак.

На поверхні летовища з’явилися мікротріщини, а верхній шар покриття – нерівний. Аби визначити якість нової смуги, нині проводять державну експертизу.

Тріщини на поверхні злітно-посадкової смуги почали з’являтися через два тижні після того, як було завершено укладку останнього шару асфальтобетонного покриття, говорить директор підприємства Іван Далібожак. Маркування смуги зміщене від центру, розповідає чоловік, асфальтне покриття не рівне. Перевірка несучої спроможності летовища виявила, що пасажирські літаки – Боїнг 737 та Аербас 320-й, що перевозять до 180-ти пасажирів, черкаське летовище зможе приймати до трьох разів на тиждень.

“Це може привезли до руйнування, завчасного руйнування. Тому нам вводять обмеження два-три рейси на тиждень. Для нашого аеропорту це достатньо. А от питання чи правильно потратились кошти на це? Це до експертів”, – директор Черкаського аеропорту, Іван Далібажок.

7a8497f0f0b5373e

Нині відкрито кримінальне провадження стосовно розтрати коштів під час капітального ремонту злітно-посадкової смуги аеропорту та проводять державну експертизу, розповів під час пресконференції 16 січня голова Черкаської облдержадміністрації Роман Боднар: “Коли ми будемо мати висновок експертизи і тоді будемо приймати рішення як нам діяти. Якщо там немає проблем технічних, якщо ми будемо мати сертифікат на злітно-посадкову смугу, будемо приймати рішення щодо того щоб добудовувати її”.

Капітальний ремонт черкаського летовища не завершено, тому підприємство не отримує доходів від малої авіації, як це було до ремонту, розповів Іван Далібожак: “Нам потрібно, щоб підрядник зробив маркування у відповідності до вимог цивільних аеродромів і примикання до полоси. Примикання ґрунту і підсипка ґрунту і засіяння травички. У 18 році ми організували і провели авіафестиваль, то ми мали збору до 50 тисяч за два місяці до закриття полоси ми мали збору”.

Оператор спеціально-технічних засобів контролю аеропорту Тимофій Гніденко розповідає, допоки ремонт смуги не завершено, він разом з колегами стежить за безпекою летовища та бере участь у навчаннях, де відпрацьовують варіанти дій під час надзвичайних ситуацій: “Наприклад посадка аварійна, там без шансів. Потім, якщо хтось проникає на територію як треба діяти. Ми чекаємо, щоб працював повноцінно аеропорт”.

Нагадаємо, ремонт злітно-посадкової смуги розпочали торік 26 липня. На це з Держфонду регіонального розвитку та обласного бюджету скерували 129 мільйонів гривень. Замовник робіт – департамент містобудування та архітектури облдержадміністрації.