Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя винесла рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області Коваля Анатолія Борисовича.

До Вищої ради правосуддя надійшла скарга Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області стосовно судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області Коваля А.Б. Стосовно судді було відкрито дисциплінарну справу у зв’язку з наявністю в його діях порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків, а також безпідставного затягування або невжиття суддею заходів щодо розгляду справи протягом строку, встановленого законом.

Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області надіслало на розгляд до Уманського міськрайонного суду Черкаської області матеріали справ про адміністративні правопорушення за статтею 164-14 КУпАП (порушення законодавства про закупівлі) стосовно трьох осіб.

Згідно з інформацією, розміщеною на веб-сайті цього суду, матеріали по цим особам надійшли відповідно 5 липня 2018 р., 17 жовтня 2018 р., 18 лютого 2019 р. та за даними звітів про автоматичний розподіл судових справ були в ті самі дні розподілені судді Ковалю А.Б.

Справи про адміністративні правопорушення стосовно першої та другої осіб суддя Коваль А.Б. розглянув 26 листопада 2019 р., а стосовно третьої – 23 січня 2020 р. Постановами судді всі особи були визнані винними у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених частиною першою статті 164-14 КУпАП, та провадження у справах було закрито у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Скаргу було обгрунтовано тим, що суддя Коваль А.Б. здійснив розгляд справ з порушенням норм процесуального права, незважаючи на неодноразові звернення Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області до Уманського міськрайонного суду Черкаської області з проханнями розглянути справи в найкоротший термін – з огляду на тримісячний строк накладення адміністративного стягнення.

Внаслідок порушення строків, повідомила Держаудитслужба, особи, які притягувались до адміністративної відповідальності, уникли її у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення. До того ж було зазначено про несвоєчасне сповіщення причетних осіб та Управління Північного офісу Держаудитслужби щодо часу та місця розгляду справ.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що значне навантаження, на яке посилався суддя, не може виправдати настільки істотне порушення строків розгляду зазначених справ. Винесено рішення притягнути суддю Уманського міськрайонного суду Черкаської області Коваля Анатолія Борисовича до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у вигляді догани, з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом одного місяця.