27 лютого в черкаському кінотеатрі «Україна» відбувся прем’єрний показ фільму режисера Тимура Ященка «Черкаси». Останній корабель у Криму».

З глядачами зустрілися творчий колектив, який створив фільм, і екіпаж справжнього тральщика «Черкаси».

Під час анексії Криму в 2014 році саме цей корабель протримався найдовше, перше ніж був захоплений російськими військовими.

– Нам сподобався цей фільм, – сказав, представляючи фільм, командир «Черкас» Юрій Федаш. – І хоча в сюжеті є значні відмінності від того, як усе було насправді, хоча на початку фільму наш екіпаж показали досить критично, нам здається, що ця картина – правдива. Творці кінофільму дуже добре передали наш тодішній настрій: ми не прагнули бути героями, ми просто старалися чинити максимально по совісті, не зрадити країні, присязі і не зганьбити славне ім’я міста Черкас – в умовах плутанини, невизначеності того часу й відсутності чітких наказів керівництва.

Сюжет фільму написаний з погляду не командування тральщика, а звичайних матросів. Тому політичні перипетії та образи офіцерів показані дещо схематично. Вся увага – простим морякам. Саме через їхню поведінку, розвиток їхніх характерів творці фільму намагалися показати ту важку ситуацію, в якій опинився український флот (як і все військо) напередодні російської агресії, перші прояви патріотичних почуттів, формування свідомого ставлення до присяги, даної Батьківщині.

На прем’єрному показі були присутні міський голова Черкас Анатолій Бондаренко (який вручив міські відзнаки всім морякам «Черкас»), народні депутати Ірина Геращенко і Марія Іонова, колишній голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, воїни АТО, юні моряки, студенти і школярі. В касу стояла черга, зал був заповнений вщерть.