Священик Андрій Шиманович розповідає, що богослужіння у храмах та церквах продовжується, однак для дезінфікування ікон та приміщення вживають ряд заходів.

Про це розповідає Про Все.

Протоієрей зазначає, що про призупинення богослужінь у церквах мова зараз не йде. З боку представників влади така пропозиція призупинити була, однак представники усіх церков виявили одностайну позицію: зачиняти церкви та проводити недільні зібрання у храмах не припинять.

За словами священнослужителя, представники визнають серйозність ситуації, тому зі свого боку пообіцяли світській владі максимально убезпечити вірян, які відвідують святі будівлі.

– Ми максимально убезпечуємо парафіян обробкою ікон та дверних ручок дезінфікуючими засобами, обробляємо всі двері в будівлі. Людям під час епідемії та до її закінчення рекомендували не торкатися ікон під час молитов, – розповідає отець Андрій.

Священнослужителі наполегливо рекомендують вірянам
не цілувати руку священику та не цілуватися самим

Священнослужитель зазначає, що серед християн існує традиція вітати один одного обіймами та поцілунком. Однак священики розповіли, що в умовах інфекційної небезпеки такі вітання є недоречними. Рукостискання та цілування руки священику парафіяни також уникають під час богослужіння – церковні представники не мають нічого проти, навпаки – наполегливо рекомендували такі дії.

– Цілування христа після літургії відмінено. Тобто з нашого боку нема жодної фанатичної позиції – ми йдемо назустріч і намагаємось убезпечити вірян від небезпеки, – коментує ситуацію пан Андрій. – Однак заборонити богослужіння – це, на нашу думку, хід нерозумний.

Одноразові ложки протоієреї використовують під час богослужінь у храмах, проте на свій розсуд.

– Пластикові ложки зараз використовують під час причастя. Стаканчики для пиття під час богослужіння також пластикові. Вони спалюються після використання, – розповідає протоієрей.

Багато засобів дезінфекції не можуть придбати
через їх відсутність на полицях

Андрій Шиманович коментує, що всі дезінфікуючі засоби для церкви самостійно знаходять та купують священики, однак із цим також нині є проблеми – багато засобів для дезінфекції не можуть придбати через те, що їх нема на прилавках магазинів та аптек.

Протодиякон Черкаської єпархії Української Православної Церкви Іоанн Поліщук зазначає, що епідемії, як видно з історії Церкви й держави, пробуджували в людях дух покаяння та усвідомлення, що щось зроблено не по Божій Волі, не по Божому Закону. Зважаючи на сьогоднішню ситуацію у світі, то сумнівів на рахунок цього ще менше.

– Сьогодні ми знаходимось у періоді Великого Посту – часу сугубого покаяння, тобто переосмислення свого життя й буття. І з огляду на це призупинення богослужбового життя Православної Церкви є неприпустимим, – коментує він ситуацію про призупинення діяльності богослужіння.

У храмі висить оголошення для тих, хто хворіє,
щоб на богослужіння приходили у масках

Протодиякон розповідає, що ікони у храмах завжди обробляють антисептичними засобами. Працівники храму регулярно протирають одеколоном чи спиртовим розчином поверхні скла на кіотах. На ручках дверей у єпархіальному управлінні намотані марлеві відрізи, які змочують в антисептичному засобі. Окрім цього у приміщенні церкви регулярно прибирають.

– У храмі висить оголошення для тих, хто хворіє, щоб на богослужіння приходили у масках. Що ж стосується парафіян, то майже кожен має доступ до інтернету, телебачення чи радіо і знає про події, що відбуваються навколо. Однак, незважаючи на це, люди приходять у храм, бо вірять, що без Бога не можливо здолати якусь перешкоду, – розповідає священнослужитель.

За його словами, заборонити людям доступ до святині, молитви чи участі у богослужінні було б злочином відносно них. А ще продемонструвало б невір’я священнослужителів Богові.

Вірянка Марина Пусля розповідає, що до всіх побажань священиків дослухається, тож руки їм не цілує. Однак розповідає, що церква – це святе місце, яке позбавляє від гріхів та допомагає пройти випробування, послані Богом. Тож у святих стінах знайомих парафіян обіймає, деяких цілує у щоку.

– Я вірю, що нас оберігають святі. Тому виказую свою повагу та любов до інших вірян. Але дозволяю такі вітання лише в церкві, – коментує жінка.