Правоохоронці продовжують заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції та охорони публічної безпеки. З початку карантинних заходів поліцейські склали 1415 адміністративних протоколів за ст. 44-3 (порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення. На Черкащині таких фактів виявили 70.

Про це інформують в Нацполіції України.

Найбільше порушень виявили на Дніпропетровщині. Зокрема поліцейські склали 221 адмінпротокол. До суду направлено 1358 адміністративних протоколів.

Крім того, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 9 кримінальних проваджень  за ст. 325 Кримінального кодексу України (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням).

Нагадаємо, штраф за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм  становить  від 17 тисяч до 32 тисяч гривень.

Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено ст. 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей», згідно з якою порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від 2 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто адміністративна відповідальність встановлена  за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19.

Крім того, підвищена кримінальна відповідальності за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та викладена в ст. 325 Кримінального кодексу в такій редакції: «Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від 1 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років».

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.