Час, який у супермаркетах Черкащини відведено для здійснення покупок літніми людьми, вирішено змістити на годину. Відсьогодні літні люди зможуть скуплятися у супермаркетах без присутності інших осіб з 9 до 10 години ранку.

Про це повідомляють в Черкаській ОДА.

– За даними статистики, люди поважного віку (старші 65 років) перебувають у групі підвищеного ризику, – сказав у відеозверненні голова ОДА Роман Боднар. – Теоретично, вони наражаються на більшу небезпеку. Для того, щоб мінімізувати соціальні контакти, зменшити можливість контактів цих людей з іншими, ми вирішили, що з 9 по 10 годину ранку торговельні мережі будуть обмежувати доступ до продовольчих відділів громадянам, які не підпадають під категорію осіб пенсійного віку. Коли пенсіонери скупляться, всі інші люди також матимуть можливість купити продукти. Крім того, не забувайте про обмеження на кількість осіб, які можуть одночасно перебувати в магазині: на цей час це одна особа на 10 квадратних метрів торговельної площі.

Супермаркети кількох торговельних мереж відпрацювали в тестовому режимі запроваджений часовий режим для людей похилого віку. Тоді це був час з 8 по 9 ранку. Нагадаємо, таке рішення ухвалили днями під час засідання комісії штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій, аби мінімізувати контакти цієї вікової категорії громадян з іншими.

Але на прохання самих відвідувачів старшого віку для їхньої зручності часові межі відсьогодні будуть зміщені на годину. Так само це дасть змогу іншим покупцям придбати товари до початку робочого часу.

Сьогодні й потому – з 9.00 до 10.00.

В ОДА наголошують: такий час не є обмежувальним. Люди старшого віку можуть купувати продукти впродовж дня. У той же час влада звертається до всіх жителів області з проханням поставитися з розумінням до ситуації, аби особи зазначеної вікової категорії мали змогу скупитися у визначену для них годину.