Від початку карантину на Черкащині 95 разів порушили правила щодо карантину людей. Найбільше протоколів про таке адміністративне правопорушення склали в Умані – 24 протоколи, а також у Черкасах – 16 протоколів. Окремі порушення фіксують і в інших районах Черкащини, відзначає заступник очільника області Юрій Безщасний.

За його словами, через порушення карантинних заходів 66 таких протоколів складено щодо фізичних осіб. Ще 29 – щодо посадових осіб.

– Дотримання карантинних заходів – це, перш за все, про збереження здоров’я, а не про умисне обмеження діяльності людей, – каже Юрій Безщасний. – Карантин покликаний максимально мінімізувати контакти громадян між собою, щоби не допустити поширенню коронавірусу. Нам важливе розуміння черкасців необхідності вжиття таких заходів. Проте, звісно ж, є ті, хто ставиться до обмежень несерйозно. Саме тому, у разі порушень карантинних заходів, передбачено як адміністративну, так і в деяких випадках кримінальну відповідальність.

Факти порушень карантинних обмежень, передбачених статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, мають право фіксувати працівники Нацполіції, фахівці Держпродспоживслужби та органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що санкція цієї статті є досить суттєвою та передбачає накладення стягнення у вигляді штрафу. Його розмір для фізичних осіб сягає від 17 до 32 тисяч гривень, а для юридичних – від 34 до 170 тисяч гривень.