Нинішній карантин, як і будь-яка стресова ситуація, чітко визначає найголовніші пріоритети, переорієнтовує світосприйняття та визначає реакцію. Хтось сидить удома на обсервації та раз у тиждень посилає когось із членів сім’ї в супермаркет або аптеку за додатковими продуктовими наборами та ліками, а хтось вирішив зробити собі повноцінні канікули і, користуючись погодою і нагодою, вбиває час «на шашликах» у лісі чи на березі річки. А хтось турбується про тих, кому це найбільше потрібно. Для допомоги людям з інвалідністю та людям похилого віку черкащани створили волонтерську ініціативу «Нема самотніх», учасники якої опікуються саме цими верствами населення під час карантинних обмежень.

Основна його ціль – допомога літнім людям, які, як відомо, перебувають у групі ризику, та особам з інвалідністю і тимчасово обмеженим у пересуванні. Черкаські «Чіпи і Дейли», а за сумісництвом небайдужі жителі Черкас та області, допомагають цим людям придбати ліки, продукти, винести сміття, вигуляти собаку чи заплатити комуналку. За тиждень існування проекту волонтери встигли налагодити взаємодії з гарячою лінією міськради. співпрацю з  Контактним центром Черкаської обласної державної адміністрації (0800508876). Паралельно з цим, кол-центром «Нема самотніх»  налагоджується механізм

Ініціатива створила власні сторінки у соціальних мережах Facebook, Viber та Telegram (посилання нижче). За цей період на заклик узяти участь у проекті відгукнулись 85 осіб, із яких 65 прагнуть допомагати саме літнім людям. Ідея проекту шириться усією областю. До нього виявили бажання долучитись добровольці з Умані, Сміли та Чорнобаю, які також співпрацюють з міськими та районними адміністраціями.

Для реалізації поставлених перед проектом завдань запроваджено систему  фандрайзінінгу (співфінансування) для придбання захисних засобів для волонтерів і працівників Територіального центру надання соціальних послуг. Також збираються кошти на адресну допомогу продуктами сім’ям, де діти отримували безоплатне харчування у дитячих садках і школі, матерям-одиначкам, тимчасово безробітним, та самотнім людям літнього віку, які цього потребують. Протягом тижня волонтери отримали 43 подібних звернення, із яких змогли виконати 19.

Наразі у місті Черкаси 704 родини перебувають у складних життєвих обставинах. Ще маємо 1300 багатодітних сімей, батьки в яких, у більшості, залишилися без роботи і коштів на прожиття, і близько 1100 матерів-одиначок, частина з яких не має роботи, підтримки рідних і засобів для існування, – розповідає одна з ініціаторок проекту Леся Валяєва. – До нас регулярно надходять звернення з усієї області. Діти з малозабезпечених сімей вже не можуть піти і поїсти в школі чи садочку, хоч раз на день, як це було раніше.

За її словами, рух та його активісти вишукують будь-які можливості для допомоги, у т.ч. через залучення небайдужих бізнесменів, торговельних мереж та благодійних фондів. Так, Благодійний фонд “Делікат” передав 25 пакунків із продуктами малозабезпеченим сім’ям, ще 30 пакунків передав Благодійний фонд “Разом”, відомий черкаський айтішнік Віктор Євпак надав 1000 масок, компанія “Укравіт” – 30 літрів дезінфікуючого засобу, УК “Нова якість” – два захисних костюми та дезинфікуючі засоби. Ініціатива «Нема самотніх» відкрита для всіх форм співпраці, – наголошують волонтери. Ми вже тісно співпрацюємо з “Центром гостинності” Віктор Дивнич (вул. Благовісна 170) і   ГО “Переселенці Черкаські-Донбаські” Олександр Лавриненко.

Опікується рух і про безпеку, адже в умовах епідемії важливо допомагаючи не наразитись на хворобу самим. Тож волонтерів забезпечують захисними засобами. Кожен із них має посвідчення волонтера. У нинішній час це важливо, бо кому війна (а в нашому випадку епідемія), а кому мати рідна. Охочих нажитися на чужому горі вистачає завжди. Тому аби бабусі і дідусі потім не плакали та не бідкались, що віддали гроші шахраям, волонтери “Нема самотніх” завжди підтверджують свою приналежність до ініціативи документально.

Поруч із матеріальною допомогою, волонтери не забувають і про психологічну підтримку. Адже в умовах закритого простору, відсутності уміння комунікувати та вирішувати побутові проблеми і забезпечувати власну самозайнятість, знаходячись під постійним пресингом  негативних новин, важко зберегти адекватне сприйняття реальності. Тому для жителів області доступна ще й безоплатна психологічна допомога за інициативи найкращих лікарів країни. На жаль, на гарячу лінію поки надійшло лише 2 зверення, але працює вона цілодобово.

Роз’яснювальна робота теж є важливим елементом профілактики захворювання. Тому волонтери ще й долучилися до ініціатив місцевих органів влади по розповсюдженню листівок про заходи карантину.

Волонтерська ініціатива «Нема самотніх» звертається до небайдужих за допомогою та буде рада будь-якому сприянню.

Viber: https://invite.viber.com/?g2=AQABXzSXprEQkks7gPZHFXg8j%2FbfgYLrkQfuVL1vp2ePFv2mQz%2FM2vWtTnQDl7CS
Telegram: https://t.me/nemasamotnikh

Facebook: https://www.facebook.com/nemasamotnih/

Для фізичних осіб:

Картка Монобанк 5375414103188388 Валяєва Леся Вікторівна

Карта Приватбанк 4149 4991 2613 4467 Валяєва Леся Вікторівна

Для юридичних осіб та організацій: ГО ЧЕРКАСЬКЕ ОБЛАСНЕ ГРОМАДСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ЖИТТЯ БЕЗ БАР’ЄРIВ (Громадська органiзацiя), ЄДРПОУ 39087576Р/р, № UA903543470000026000051549618АТ

КБ “ПРИВАТБАНК” (ЄДРПОУ банку 14360570, код банку 354347)

У призначенні платежу на громадське об’єднання обов’язково вказувати БЛАГОДІЙНА ДОПОМОГА !

(Фото Лани Кравченко надано з дозволу автора)