Крім щоденної дезінфекції громадських місць у всіх селах громади,  у  Лип’янській ОТГ проводиться чимало профілактичної  роботи з людьми, про які розповіли голова Сергій Іщенко та поліцейський офіцер громади Сергій Сторчак.

На початку карантину, за їх словами, люди продовжували збиратися компаніями вечорами на площах та в інших традиційних місцях, особливо – молодь. Поліцейський, разом з працівниками сільради, рейдами обходили всі усталені місця колективних «зборів»  і пояснювали людям, чому важливо зараз бути не тут, а удома. Наразі ж поліцейському офіцеру громади доводиться об’їжджати конкретні родини «неслухів» – і пояснювати батькам, чому їх діти мають сидіти удома, лишати роздруківки правил карантину.

– На початку карантину  доводилося «ловити» легкове авто із причепом, що їздило  по селах і   торгувало продуктами –  цього підприємця вже вдалося притягти до відповідальності. Щодо нинішніх найчастіших порушень, то люди можуть з’являтися на вулицях без масок, по троє-п’ятеро. Можуть, по інерції, піти у потрібних їм справах  до сільради, хоча прийом наразі обмежено, – розповідає  Сергій Сторчак. – А ще розпочався сезон городів, де люди так само збираються  групами, до батьків похилого віку (якраз – група ризику!)  приїздять діти з міста – і доводиться пояснювати всім, що картопля карантин не відміняє і його, навпаки, посилено…

Оксана Савіцька