ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Шановний  пане Президенте!

Звертаємось до Вас за допомогою у вирішенні питання капітального ремонту дороги загального користування місцевого значення Н16-Станіславчик-Матусів-Самгородок, яка проходить через все село Матусів і знаходиться в жахливому стані.

Повідомляємо Вам, що попередньо за неодноразовими зверненнями керівників Матусівської ОТГ та жителів громади до Шполянської райдержадміністрації та Черкаської обласної адміністрації, вказана дорога була включена в перелік об’єктів будівництва, реконструкції капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення за рахунок субвенції з держбюджету за бюджетною програмою 3131090 у 2020 році, який був затверджений розпорядженням голови Черкаської обласної державної адміністрації від 26.01.2020 №118. Обсяг фінансування згідно переліку становив 8 мільйонів 300 тис. грн. на введення в експлуатацію 2,9 км дороги.

Про включення нашої дороги в Перелік та обсяги фінансування було повідомлено жителів громади, так як це питання перебуває в центрі уваги.

8 квітня 2020 р. нам стало відомо, що проводяться обміри та розставляються мітки зовсім на іншій дорозі в сусідньому селі Сигнаївка, яке належить до Шполянської об’єднаної територіальної громади. Згодом ми дізналися, що голова Черкаської обласної державної адміністрації Роман Боднар розпорядженням Черкаської обласної державної адміністрації №186 від 30.03.2020 р. «Про внесення змін до розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації від 26.01.2020 № 118»  затвердив новий перелік об’єктів будівництва, реконструкції капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення за рахунок субвенції з держбюджету за бюджетною програмою 3131090 у 2020 році, а саме:  замість дороги О 242013/Н-16/Станіславчик-Матусів-Самгородок було включено дорогу Бурти-Матусів на суму 8 мільйонів 300 тис. грн.

Разом з представниками громадськості 9 квітня 2020 р. ми  звернулись до голови Шполянської райдержадміністрації Наталії Коваль із запитанням: на якій підставі було змінено об’єкт фінансування? Дорога Бурти-Матусів знаходиться в задовільному стані  та потребує максимум поточного ремонту, а не капітального.  Натомість дорога  О 242013 /Н-16/Станіславчик-Матусів-Самгородок знаходиться в жахливому стані, який неодноразово описували матусяни в листах до Шполянської РДА. Жителі Матусова очікували цього ремонту протягом останніх 40 років. Голова райдержадміністрації відповіла, що вона  не може дати відповідь, чому змінили перелік об’єктів, і запевнила, що це було рішення голови облдержадміністрації. Громадяни попросили від неї підтримки та просили направити подання до облдержадміністрації про необхідність ремонту цієї дороги. Голова райдержадміністрації матусянам відмовила.

Обурені і ображені люди, в основному жителі цієї вулиці,  незважаючи на карантинні заходи та не боячись вірусу, зібрались перекривати трасу державного значення, щоб відновити справедливість. Згодом ініціативна група вирушила  в Черкаси до голови Черкаської облдержадміністрації, аби вияснити ситуацію.

Після трьохгодинного очікування під стінами облдержадміністрації до нас вийшов заступник голови Дмитро Ляшов, якому матусяни пояснили ситуацію і попросили відповіді, через які причини були змінені об’єкти  ремонту.  Він пояснив, що зміни були внесені за поданням голови Шполянської райдержадміністрації Коваль Н.М. та листом голови Шполянської ОТГ Кравченка С.В.

Жителі с.Матусів повідомили, що через внесені зміни до Переліку, в селі виникла соціальна напруга, люди обурені, ображені і готові йти на радикальні міри: перекрити трасу Н-16 «Золотоноша-Умань», незважаючи на карантинні заходи, не боячись епідемії COVID-19, ані штрафів через порушення карантину, аби зупинити свавілля голови Шполянської РДА Коваль Н.М., за сприяння якої  і були внесені зміни до розпорядження Черкаської ОДА.

Заступник голови облдержадміністрації того ж дня направив комісію в складі представника Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства, представника  громадської ради при Черкаській ОДА, очільника ГО «Проти корупції» Ю.Путрі для обстеження ділянок дороги Бурти-Матусів та Н-16-Станіславчик-Матусів-Самгородок. Комісія повинна була визначити, на якій дорозі потрібно робити ремонт.

Комісія проводила обстеження в присутності керівників громади , жителів села, туди ж приїхала і голова Шполянської РДА Наталія Коваль, яка, виступаючи перед людьми, знову ж таки заперечувала свою причетність до даної справи. Мешканці села, дотримуючись дистанції та в захисних масках, розташувалися по всій протяжності вулиці, щоб таким чином вказати на нагальну потребу капітального ремонту саме цієї дороги.

Задавали питання голові райдержадміністрації, представникам Черкаської ОДА – яким чином було змінено об’єкти фінансування і чому кошти відібрали в Матусівської громади для Шполянської громади. Чіткої відповіді ми так і не отримали. Але. Ми і самі розуміємо, що дорога, яку хочуть ремонтувати пролягає біля підприємства, яке належить ГК «ЛНЗ» і що вони за рахунок державних коштів хочуть зробити собі дорогу.

Комісія повідомила, що у вівторок 14 квітня 2020 р. відбудеться засідання комісії ОДА по даному питанню і буде прийнято рішення, яке вони повідомлять жителям громади.

Люди, вислухавши представників влади, погодились чекати до вівторка, якщо питання не буде вирішено – пообіцяли вийти на трасу і перекрити рух.

Громадяни села просять Вас, шановний Володимире Олександровичу, втрутитися у вирішення даного питання, аби запобігти радикальним діям жителів громади та допомогти відновити у переліку об’єктів ремонту дорогу, яка має стратегічне значення — Н-16-Станіславчик-Матусів-Самгородок.

Шполянським районом сьогодні керує голова адміністрації, яка підпорядкована Голові наглядової ради Групи компаній «ЛНЗ» Кравченку Дмитру Вікторовичу, виконує всі його вказівки і на його користь. Як і раніше, всім керують гроші та місцеві олігархи.

Саме за його вказівками було прийнято рішення про затвердження перспективного плану об’єднання територіальних громад, в якому за таким же сценарієм як із дорогою – від Матусівської громади були відірвані села, які ще не об’єднались в громаду та географічно розміщені біля нашої громади. Вони були включені до складу Шполянської ОТГ.

Сьогодні під час обстеження комісією доріг, голову Шполянської адміністрації супроводжувала машина директора «Лебединського насіннєвого заводу» Анатолія Ткаченка, який є депутатом Черкаської обласної ради. Він  здалеку з машини слідкував за тим, що відбувалось і навіть не вийшов до людей, які, до речі, і обирали його депутатом. Саме йому неодноразово жителі Матусівської громади направляли листи з проханням посприяти в ремонті цієї ж дороги, які він постійно ігнорував. Прикро, що Анатолій Миколайович зайняв позицію олігархів і захищає інтереси Шполянської громади, а не його виборців.

Дорогою Станіславчик-Матусів-Самгородок курсують великовагові машини ТОВ «ЛНЗ-Агро», які постійно розбивають вулицю, але представники цього підприємства ніколи не виділили на ремонт  жодної гривні. Ми неодноразово просили допомоги і підтримки у заступника голови Шполянської районної ради Татариної Л.М., яка проживає в с.Матусів, але на жаль зайняла позицію «ЛНЗ» і зовсім не допомогає Матусову. Також просили допомоги в свого односельця Вареника В.І., який працює в «ЛНЗ», але він теж не хоче, щоб його село процвітало, а робить все навпаки.

Після бунту людей в с.Сигнаївка представники Групи компаній «ЛНЗ» (Ткаченко А.М., Вареник В.І.) зупинили представників області та намагались схилити їх на свою сторону, зокрема хотіли домовитись з очільником ГО «Проти корупції» Юрієм Путрею,  щоб прийняли рішення не включати Матусівську дорогу в перелік об’єктів фінансування, а виділити кошти на дорогу в с.Сигнаївка, де дорога потребує мінімального ремонту, але є можливість відмити кошти. Ми надіємось, що обласні представники на це не пішли.

Володимире Олександровичу! Жителі Матусівської громади віддали Вам 75% своїх голосів з надією на справедливість та знищення корупції. Тому просимо вас підтримати Матусівську об’єднану територіальну громаду та якнайшвидше вирішити дане питання. Разом з тим залишаєм своє конституційне право на мирні зібрання та можливість хоч через протест, але достукатись до високопосадовців у просторих кабінетах.

Відповідь просимо надіслати на адресу Матусівської сільської ради Матусівської об’єднаної територіальної громади.

З повагою, жителі Матусівської ОТГ, всього 256 підписів