Міністерство освіти і науки України розглядає декілька варіантів завершення навчального року, проведення ЗНО і вступної кампанії – залежно від того, завершиться карантин до початку червня чи ні.

Про це повідомила т.в.о. міністра Любомира Мандзій під час конференції Антикризового національного онлайн-Ed Camp 202 «Тримай п’ять, освіто!».

Варіанти відновлення навчання у травні наразі вже практично не розглядається.

Навчальний рік точно закінчиться до 1 липня – цього вимагає законодавство. Тільки для випускників 11 класів термін завершення навчального року може бути скориговано, адже випускники мають отримати документи про отримання загальної середньої освіти лише після складання ЗНО (ДПА у формі ЗНО).

Якщо карантин закінчиться до початку червня, структуру навчального року буде збережено. Має бути проведено підсумкове оцінювання за результатами дистанційного навчання (ще раз діагностику ситуації зі знаннями учнів учителі мають провести на початку наступного навчального року).

4, 9 класи від проведення ДПА звільняються.

В разі закінчення карантину до початку червня пробне ЗНО відбудеться у червні. Основна сесія ЗНО у такому разі відбудеться з 25 червня.

Якщо карантин закінчиться пізніше першого тижня червня, то пробне ЗНО відбудеться у серпні, а основна сесія ЗНО – з 17 серпня по 4 вересня. Результати ЗНО в такому разі будуть у другій половині вересня. Додаткова сесія має пройти в вересні – на початку жовтня.

Вступна кампанія відбудеться після завершення ЗНО.

Міністерство освіти і науки до цієї п’ятниці надішле на місця листа із рекомендаціями щодо закінчення навчального року.

На сайті Українського центру якості освіти буде розміщено відео про основні етапи проходження ЗНО.

Любомира Манзій також наголосила, що за всіма педагогічними працівниками під час карантину має бути збережена середня зарплата. Також заборонено примусове відправлення вчителів у відпустки. Якщо десь ці вимоги порушено, керівниця МОН пропонує повідомляти про це до міністерства або в службу освітнього омбудсмена.

Графік дистанційного навчання – гнучкий, педагоги вправі самі обирати інструменти дистанційного навчання (скайп, зум, ґуґл класрум, мудл, телеуроки, перевірка самостійних робіт учнів тощо).