Уже місяць Україна живе в умовах карантину. Хтось під час нього ходить на роботу, хтось – працює віддалено, а комусь просто немає чим зайнятися. Однак незаперечним залишається той факт, що епідемія загнала людей по домівках. І, як виявилося, до цього не був готовий майже ніхто. Скільки разів ви обіцяли собі зайнятися фізкультурою, почитати книги, на які все не вистачало часу, приділити час спілкуванню з дітьми? Але чомусь, опинившись в умовах, коли на це відведено максимум часу, ми починаємо перейматися зовсім іншим – панікувати, злитися, хвилюватися і сумувати.

Сучасна людина настільки залежна від суспільства, що для неї вижити навіть нетривалий час в умовах ізоляції – це справжнє покарання. Організований небайдужими черкащанками волонтерський рух “Нема самотніх” покликаний у першу чергу підтримати та розрадити тих, хто нині опинився у особливо скрутних умовах. У першу чергу це самотні пенсіонери, які мало того що перебувають у групі ризику, то часом самостійно навіть у магазин сходити не можуть.

Однак за нинішніх умов не менш важливим є психологічний стан людей. Тому одним із напрямків, над яким працюють волонтери – моральна підтримка жителів області. При підтримці Черкаської обласної державної адміністрації волонтери запустили безкоштовні “гарячі лінії” психологічної допомоги. Команда клінічних психологів на чолі з координатором проекту Наталією Мисан чекає ваших дзвінків із 9.00-21.00. Вони допоможуть вам подолати стрес, в якому перебуває зараз більшість українців, дадуть поради як впоратись зі складною ситуацією та не зашкодити здоров’ю.

Також волонтери підготували відео з добіркою актуальних порад про те, як максимально комфортно та безболісно провести карантин та не втратити психічне здоров’я. Цього разу секретами “спокійного” карантину з черкащанами поділилися практичні психологи Вікторія Вікторук і Тетяна Гросул, а також соціальний педагог, соціальний працівник і психолог Марина Рябініна.

Психологи розповіли, коли хвилювання – це вже ненормально і як його потрібно “проговорювати”, як “облагородити” своє домашнє робоче місце, чим можна зайнятися, щоб відволіктися від поганих новин, як ті ж новини “сортувати”, чому не обов’язково кожні пів години панікувати через чергову сенсацію про коронавірус, а ще – кому можна подякувати і кому написати листа в такий непростий час. Фахівці радять не сприймати карантин як канікули, а використати його як час, якого нам усім дійсно ніколи не вистачало. І, звісно, приділяти увагу своєму здоров’ю.

Про що ще розповіли психологині – дивіться у відео: