У Третій міській лікарні Черкас нині активно використовуються засоби захисту, проведено зонування з перевдягання медпрацівників, обмежено пересування між відділеннями, контакти між працівниками різних відділень, у кожному відділенні виділено палати-ізолятори для розміщення там хворих із підозрою на COVID-19, якщо такі з’являться.

Про це в коментарі «Антені» розповів новий очільник департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Всеволод Кульчиковський, передає ЧЕСНО.

Нагадаємо, в неврологічному відділенні Третьої міської лікарні стався спалах коронавірусної інфекції. За словами Всеволода Еліадовича, COVID-19 діагностовано в 23 медиків лікарні. Переважно це молодший і середній медичний персонал.

– Звичайно ж, інфекцію туди було занесено ззовні. Зараз ми проводимо аналіз цієї ситуації. В принципі, вона стає зрозумілою. Але необхідно мати на увазі, що Третя міська лікарня – це практично єдиний лікувальний заклад, який працює в тому ж режимі, в якому він працював до оголошення карантинних заходів. Це фактично єдина лікарня, яка надає невідкладну допомогу, і всіх людей із гострими станами госпіталізують туди. Більше того, велика кількість гострої хірургічної патології супроводжується підвищеною температурою, болями в животі та грудній клітці, кашлем, – сказав Всеволод Кульчиковський, наголосивши, що Третя міська лікарня не є «осередком поширення коронавірусної інфекції», як дехто вважає.

За словами пана Кульчиковського, загалом у Черкасах коронавірусом інфіковано близько 30 медичних працівників. Із них 14 перебувають на самоізоляції під спостереженням сімейних лікарів, частина вже видужала. Серед працівників Черкаської інфекційної лікарні є одна особа з підозрою на інфікування COVID-19.

Відповідаючи на запитання про причини інфікування великої кількості медпрацівників (приміром, чверть усіх інфікованих в Україні – медики), Всеволод Еліадович зазначив, що це пов’язано із певною неготовністю систем охорони здоров’я світу до пандемії нової коронавірусної інфекції.

– Проблема інфікування медичних працівників актуальна в усьому світі. В умовах масового поширення інфекції неможливо бути цілком убезпеченим навіть упродовж одного дня, навіть маючи засоби захисту на робочому місці (можна інфікуватися в інших місцях). Звичайно, певну роль в ситуації, що склалася, відіграли й дефіцит засобів захисту на початку епідемії, й моральна неготовність медпрацівників їх використовувати, – зазначив Всеволод Кульчиковський.