У партії «Європейська солідарність» проходив праймеріз на посаду керівників партійних осередків Черкащини. Але колишній кандидат у народні депутати від ЄС по 198 в.о. Артем Лукашук повідомив у Фейсбуці, що результати попередньо проведеного праймеріз Черкаської територіальної організації партії «Європейська Солідарність» скасовуються.

Артем Лукашук зазначив, що праймеріз пройшов непрозоро і в головному штабі партії його визнали недійсним, передає ЧЕСНО з посиланням на Прочерк.

«…безпрецедентний для будь-яких українських партій крок – скасування попередньо проведеного праймерізу Черкаської територіальної організації партії «Європейська Солідарність». Відтак пасіонарні представники нашого суспільства – учасники АТО, підприємці та інтелігенція Черкас виявили бажання долучитися до Черкаської територіальної організації партії «Європейська Солідарність», оскільки не бажають мовчки спостерігати за руйнівними процесами, що відбуваються в нашій країні. Наразі «політичних ділків» було усунуто з тим, щоб відбувся прозорий праймеріз партії Європейська Солідарність на засадах справедливого та демократичного вибору», – зазначив Артем Лукашук.

Артем Лукашук пояснив, що: «праймеріз в головному штабі визнали недійсним, бо місцеві «уклоністи» вирішили піти проти правил і всіх «намахати», але не вийшло в них, і тепер будуть справедливі праймеріз, якими займається наш головний штаб партії ЄС».

Коли будуть нові вибори – поки невідомо. «Я думаю скоро, і в цей раз самі себе переобирати не будуть, а буде все прозоро!» – вкотре наголосив Артем Лукашук.

Ексзаступник голови Черкаської ОДА Костянтин Омаргалієв, що є депутатом облради і заходив в раду від Блоку Петра Порошенка, у дописі на Фейсбуці додав: «Тільки прозорі (вибори – ред.), знаємо що діючий керівник провів «роботу» з районними керівниками… Цей праймеріз дасть можливість виступити перед керівництвом партії, обмінятися думками та інформацією, відзвітуватися за зроблене або заплановане. Діючому керівництву дадуть належну оцінку за їхню активність в фб та бездіяльність в реальному житті. Спиртовими примочками партію не розбудуєш!»

Кандидат на посаду голови Черкаської обласної організації партії «Європейська солідарність» Любов Майборода повідомила журналістам, що процедура прамеріз (рейтингового голосування) по обранню керівництва в Черкаській обласній, міській  організаціях партії Європейська солідарність була оприлюднена Рубаном та Кудактіним після їх проведення. А мала бути відома членам партії і затверджена Радою організації або партійними зборами ДО початку самовисування кандидатів на посади.

– Я – член Ради Черкаської міської організації партії. Мене ніхто не запрошував на засідання Ради і у мене немає інформації, що таке засідання проводилось в будь-якому форматі. Отже, процедура праймеріз, яка була оприлюднена після виборів, стала результатом таємного міжсобойчика з метою самопереобрання Кудактіна та Рубана, – каже Любов Майборода.

Вона розповідає: на сайті ЄС Рубан пояснив, що у кожній з 26 місцевих організацій було запропоновано обрати 4 делегати для електронного голосування, що є абсурдом, оскільки кожен член партії мав голосувати. Більше того, кожен член партії мав бути зареєстрований у загальнодоступному для членів партії партійному списку, щоб контролювати результати свого волевиявлення. Особисто я, член Ради міської організації, знаю тільки 6 членів партії у Черкасах.

– Як наслідок, маємо профанацію партійної діяльності. Під керівництвом Кудактіна-Рубана вступ до партії ЄС заблоковано, партійні списки відсутні, партійні квитки відсутні, збори не проводяться, статут не виконується. Парламентські вибори провалені по причині організаційної імпотенції керівництва обласної ЄС, партія потребує змін, інакше проект «Європейська солідарність» кане в лету, як багато інших партійних проектів лідерського типу, коли пристосуванці висмоктують з лідера останні соки, а потім перекидаються на інших. Спочатку Тулуб, потім Порошенко, – пояснює Любов Майборода.

Реагуючи на критику, голова Черкаської ТО партії Сергій Кудактін заявив, що коментувати йому, власне, і не дуже хочеться такі критичні зауваги, адже тоді він немов виправдовується. Водночас, виправдовуватися просто немає за що, адже критика звучить не від членів партії.

– Інформація про діяльність партії повинна надходити з офіційних джерел, бо зараз доводиться коментувати, по суті, чутки. Люди немов не розуміють, що таке структура партії, керівні органи. Я керівник партії до вересня 2021 року. А якщо і треба змінювати керівника, то це робиться на конференції обласної організації, як потім затверджує президія центральної ради. Відповідно, ці критичні зауваження зі сторони подібні до того, як я б зараз критикував діяльність партійного осередку «Батьківщини»… – зауважив Сергій Кудактін.

Водночас він наголосив, що праймеріз щодо керівних посад в партії триває. Запустили цей процес з Києва. Ірина Геращенко, як куратор партії в області, оголосила праймеріз, тож принаймні критика, що це непогоджений процес з центральним керівництвом відпадає.

– Попри ваше головування до 2021 року, ви вирішили все ж провести праймеріз?

– Звісно, щоб включити до лав більше партійців, прихильників. Ми не раз говорили в коментарях, що праймеріз – це насамперед дискусія програм розвитку. Адже незалежно від персоналій, у кожного учасника праймеріз є слушні думки. Які можна додати в програму розвитку партії.

– Ви хочете сказати,що критика проведення праймеріз зараз розпочалася через те, що дехто з учасників не бачить шансів перемогти?

– Так, по дописах людей в соцмережі можете бачити, з якої команди якого кандидата надходить критика. Але я за максимальну прозорість процесу і якщо я за три роки оголювання партійної організації не заслужив довіри членів партії на місцях, краще хай скажуть зараз, ніж восени чи літом, коли буде конференція. І я щиро підтримував цю ідею праймеріз, але бачив її як дискусію платформ про розвиток, а не намагання все звести до критики. Зараз праймеріз триває. Ми відпрацювали по місту і районах процес. Завершиться праймеріз тоді, коли остання партійна організація його проведе. Кожен етап погоджується з партійним керівництвом, тож сказати, коли будуть результати праймеріз я не можу. Окрім того, ми нормально працюємо, розвиваємося, займаємося партійним будівництвом, шукаємо нових активних людей, що готові вступати в ряди партії, підтримують наші ідеї. Наші активісти долучаються до благодійних проектів, волонтерять. І ми відкриті до критики, нормально її сприймаємо і від своїх же партійців, але не від тих, хто, по-суті, немає відношення до партії.

Цікаво, як згодом виявилося, Артем Лукашук таки може висловлюватися щодо діяльності партії, бо, попри те, що його намагаються відмежувати від партії, є партійцем. Це у коментарі журналістам підтвердив сам Артем Лукашук.