Прокуратура Черкаської області активно долучається до впровадження сучасної програми відновного правосуддя для неповнолітніх, мета якої є максимально раннє виведення дітей із кримінального процесу.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Черкаської області, передає ЧЕСНО.

Так, на підставі спільного наказу Генерального прокурора України та Міністерства юстиції України від 21.01.2019 № 172/5/10 з 2019 року в окремих регіонах держави, в тому числі на території Черкаської області, розпочато пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» (далі – Програма), дія якого поширюється на неповнолітніх, що досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність.

Проектом передбачено скоординовану комунікацію між неповнолітніми, які є підозрюваними у вчиненні злочину, та потерпілими, з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди й швидкого виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з вжиттям заходів для їх соціалізації та запобігання вчиненню ними злочинів повторно.

Умовами для реалізації Програми є вчинення неповнолітнім уперше злочину невеликої або середньої тяжкості, визнання ним факту скоєння злочину, наявність потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральну, фізичну або майнову шкоду, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнову шкоду, а також згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Взаємодія неповнолітнього, його законного представника та потерпілого, посередника та інших осіб є добровільною і позапроцесуальною, а за результатами укладення угоди про застосування Програми в її сторін виникають виключно цивільні права та обов’язки.

У цьому процесі задіяні органи прокуратури, поліції, пробації, центри з надання правової вторинної допомоги, центри соцслужб для сім’ї, дітей та молоді, центри соціально-психологічної реабілітації дітей, громадські організації і благодійні фонди, діяльність яких спрямована на розвиток особистості і ресоціалізації неповнолітніх.