Черкащина попрощалася із командиром 1-ї окремої танкової Сіверської бригади, полковником Юрієм Межаковим.

Сотні бойових побратимів, близькі та ті, хто знав полковника, прийшли на мітинг скорботи, що відбувся на центральній площі Героїв Майдану у Шполі, передає ЧЕСНО з посиланням на пресслужбу Черкаської ОДА.

Президент України за особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові, нагородив орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня посмертно. Відзнаку батькам передав головнокомандувач Збройних Сил України, генерал-полковник Руслан Хомчак.

– Воїни на війні не завжди вмирають від куль ворога. Іноді вони згорають зсередини, – говорить Руслан Хомчак. – Позавчора, під час виконання нами бойового завдання у складі військ операції Об’єднаних сил, смерть вирвала з наших лав полковника Юрія Межакова. Його велике любляче серце патріота України не витримало тягаря, що впав на його плечі останнім часом. Ми всі зараз в скорботі, бо ми втратили бойового побратима, надійного друга. Справжнього офіцера. Він пройшов славний бойовий шлях: чотири роки війни начальником штаба окремої 28 бригади, з 2018-го продовжив службу у 1 танковій бригаді, яку зрештою очолив у січні 2019 року. Я особисто знав Юру з лейтенанта, це був прекрасний офіцер і чудова людина. Тяжко втрачати підлеглих, ще тяжче втрачати друзів.

Висловив співчуття голова Черкаської ОДА Роман Боднар:

– У нас із Юрієм були гарні дружні стосунки. Приїжджаючи в зону бойових дій, я захоплювався його рішучістю, високим рівнем знань, а найбільше тим, як він турбувався за кожного зі своїх бійців. Коли він виїжджав на бойові позиції, бійці дивились на нього, як на батька. Довіряли йому абсолютно, готові були виконати будь-яку поставлену ним задачу, бо знали: він добре продумує кожен крок, перш ніж віддати наказ. Вони вірили йому беззаперечно. Коли два тижні тому він зателефонував мені і сказав, що їде на день народження до матері, я зрадів, що ми зможемо побачитись, обговорити важливі питання, чимось допомогти його бригаді, як ми це робили завжди. На жаль, зустрітися нам довелось ось так…

Попрощатися з другом і бойовим побратимом приїхали командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Сирський, командувач оперативного командування «Північ» генерал-майор Валерій Залужний, офіцери оперативного командування, командири бригад і батальйонів.

Поховали полковника на місцевому кладовищі.