Незважаючи на карантин, у житті муніципального спортивного клубу «Дніпро» (Черкаси) відбуваються важливі події, де одна з головних – проходження процедури атестації для участі у чемпіонаті країни з футболу серед клубів Другої ліги.

Директор МСК «Дніпро» Черкаської міської ради Юрій Гончаров в інтерв’ю Черкаському спорту розповів, як проходить атестація для участі у футбольних змаганнях та проінформував про те, як справи в інших командах з ігрових видів, що входять до складу муніципального спортивного клубу, передає ЧЕСНО.

ФУТБОЛ

– Що стосується проходження МСК «Дніпро» процедури атестації для участі у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед клубів Другої ліги сезону сезону 2020/2021 р.р., то в обумовлені терміни ми подали всі необхідні документи, – на початку розмови відзначив Юрій Гончаров. – Ми очікуємо позитивного рішення, оскільки маємо таку матеріально-технічну базу, якої немає навіть у деяких команд першої ліги. При цьому хочу відзначити, що крім головної футбольної команди, до складу клубу входить юнацька команда вікової категорії Ю-19 та підписана угода про співпрацю з ДЮСШ «Дніпро-80», власником якої, як і нашого клубу, є Черкаська міська рада. Приємно відзначити практичну підтримку нашого бажання грати на вищому рівні з боку міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, заступника мера і куратора МСК «Дніпро» Юрія Ботнара та Ігоря Коломойця, який поєднує посаду почесного президента нашого клубу з виконанням обов’язків заступника  міського голови.

– Юрію Андрійовичу, чи вдається дотримуватися раніше заявленого курсу на те, щоб у складі команди грали лише вихованці місцевого футболу?

– Так, дотримуємося. У складах команд лише вихованці футболу Черкас та нашої області. І це не лише наш пріоритет, а філософія нашого клубу, оскільки створювався він для того, щоб найкращі випускники місцевих дитячо-юнацьких шкіл та вихованці черкаського футболу мали шанс грати тут. Хочу зазначити, що до нас зверталися і продовжують звертатися футболісти з інших областей з проханням приїхати на перегляд, але ми змушені відмовляти тому, що дотримуємося принципу, що це команда черкащан. І це стосується не лише футбольних команд, а й інших наших команд – футзальних, волейбольної і регбійної, що входять до структури нашого клубу.

– Чи вдалося тренерському штабу залучити до головної команди усіх місцевих футболістів, яких вони хотіли б бачити у своєму складі? 

– Якщо подивитися на ситуацію глобально, то талановитих вихованців черкаського футболу у нас багато і частина зараз грає на високому рівні. Зрозуміло, що запросити їх до себе грати ми не маємо відповідних важелів. Але всіх цікавих гравців на місці і тих хто бажає грати в майбутньому на вищому рівні ми переглянули і запросили до складу команди. При цьому дещо дотримувалися вікового цензу – щоб були гравці не старше 25-26 років. При цьому хочу відзначити, що головна команда зараз може поповнитися, якщо можна так сказати, і вихованцями свого клубу – 4-5 гравців юнацької команди «Дніпро-U-19» претендують на місце в основній заявці.

– До структури клубу входить юнацька футбольна команда Ю-19. Чи не має у планах клубу зайнятися підготовкою футболістів з дитячою рівня?

– Коли ми створювали наш клуб, то на меті було, і ми цього дотримуємось, щоб МСК «Дніпро» став ліфтом для вихованців ДЮСШ при переході до дорослого спорту. Спочатку, у 2018 році, у нас була футбольна команда Ю-19, з якої у 2019 було сформовано дорослу команду для представлення клубу у чемпіонаті країни серед аматорських команд. Того ж року було набрано нову команду дев’ятнадцятирічних футболістів, яка продовжила участь у чемпіонаті України. Щодо забезпечення виступу нашої юнацької команди у всеукраїнських змаганнях, варто відзначити тісну співпрацю МСК «Дніпро» і нашого обласного управління сім’ї, молоді та спорту, начальником якого є Максим Зеленський.

Щодо підготовки юних футболістів, то у нас є дві прекрасні футбольні дитячо-юнацькі школи – ДЮСШ «Дніпро-80» і СДЮСШОР, які фінансуються як і ми з державного бюджету. То, напевне, логічніше було об’єднати усі зусилля навколо однієї ідеї, вибудувавши одну структуру підготовки. Тим паче, що у Черкасах, у порівнянні з іншими містами України відмінна спортивна база, яка постійно розвивається. Тут потрібно віддати належне міській владі, нинішньому депутатському корпусу і депутатам попереднього скликання, які не «розбазарили» спортивну базу міста, а навпаки примножили. До речі, нещодавно рішенням міської ради комунальному підприємству МСК «Дніпро» Черкаської міської ради передані дві спортивні ділянки – на території колишньої військової частини та по вул. О.Теліги, що у Південно-Західному районі.  На території колишньої військової частини ми плануємо побудувати стадіон з трибунами, біговими доріжками та футбольним полем із штучним покриттям. Кошти на розроблення проектної документації вже виділені. Також зараз на розгляді питання по передачі нам ще однієї спортивної ділянки – стадіону «Динамо», що на березі Дніпра, поблизу пляжу «Казбецький».

Таким чином з нашого боку постійно ведеться робота по забезпеченню тренувального процесу спортивною інфраструктурою і можна сказати, що тепер м’яч на боці дитячих тренерів і їхня черга робити пас.

– Ви не згадали запасне поле центрального стадіону…

-То наша біль, але від нас там нічого не залежить. Підрядник чомусь припинив там усі роботи і замовник будівництва – Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, наскільки відомо, ніби подав на нього у суд.

– Ви раніше говорили про розроблення маркетингової концепції по залученню до діяльності муніципального спортивного клубу представників бізнесу. Розкажіть, що робиться клубом у цьому плані.

Ми постійно спілкуємося з представниками бізнесу, щодо співпраці з клубом. Але при цьому ми розуміємо, що поки у футбольної команди немає на «руках» ліцензії на участь у другій лізі чемпіонату України, то нам складно запропонувати той «продукт», який на цю хвилину може зацікавити бізнес. Але завіряю вас, що у разі прийняття позитивного рішення, то це нас не застане зненацька – є розроблена маркетингова концепція по залученню до діяльності клубу представників бізнесу і програма по залученню вболівальників на стадіон (у разі завершення карантину) та оцінені наші рекламні можливості. 

ВОЛЕЙБОЛ

– Юрію Андрійовичу, жіноча волейбольна команда МСК «Дніпро» вдало подолавши груповий етап вийшла до «Фіналу чотирьох». У червні відбудуться фінальні ігри. Чи ставиться перед командою завдання завоювання путівки до вищої ліги.

Перед тим як ми організовували цю команду, то перед нею не ставилися якісь конкретні завдання – головне було, щоб дівчата, які закінчили наші волейбольні школи мали змогу займатися і далі цим видом спорту. Як хочу подякувати тренерам цієї команди Вікторії Дєдковій та Анастасії Смирновій, які взялися створювати цю команду і досягли високого успіху, здобувши путівку у «Фінал чотирьох» чемпіонату України серед команд першої ліги. Зібрався гарний колектив, який поставив сам собі завдання поборотися за путівку до вищої ліги і ми їх підтримуємо у цьому.

– Із створенням жіночої волейбольної команди, покладено початок відродження у Черкасах великого волейболу, чим славилося наше місто ще кілька років тому. Крім міської влади цей проект викликав інтерес з боку бізнесу, меценатів?

Поки фінансується команда муніципальним спортивним клубом. Команді ще немає й року тому в поле зору бізнесу ще не потрапили. Тут дивує інше – за весь час виступів команди з нами на зв’язок так і не вийшов голова Федерації волейболу Черкаської області.  Можливо він читатиме це інтерв’ю, то ж ми запрошуємо його прийти до нас в клуб і познайомитися.

– Чи не входить у плани клубу створення чоловічої волейбольної команди?

– Якщо до нас звернуться з такою пропозицією, то ми обов’язково це питання розглянемо. Тим паче, що у нас тісні робочі зв’язки з черкаською КДЮСШ №1 та її директором Вікторією Красновою, де є також відділення юнацького волейболу. Думаю і депутатський корпус нас підтримає у цьому. Тим паче, що це відповідає філософії нашого клубу. 

ФУТЗАЛ

– Цього року МСК «Дніпро» брав активну участь у забезпеченні виступу юнацької команди у чемпіонаті України з футзалу серед юнаків (Ю-17). Які головні висновки з цього виступу?

Це дебютний сезон для нашої юнацької команди у всеукраїнських футзальних змаганнях.  Так, був показаний не високий результат. Але не забуваймо, що це дорослі юнаки, які до цього грали переважно у великий футбол і перебудуватися їм було не легко. Тим не менше хлопці гідно протистояли своїм суперникам і мали шанс втрутитися у боротьбу за нагороди, але відсутність досвіду у футзальних змаганнях все таки далася взнаки. Це спільний проект МСК «Дніпро» і КДЮСШ №1 і один з турів чемпіонату нам вдалося провести у Черкасах. Щодо цієї юнацької команди, то ми ставимо на меті довести її до дорослої футзальної команди.

– Цього сезону команда футзалісток муніципального спортивного клубу «Дніпро» у чемпіонаті України серед команд першої ліги дійшла до фінальної частини, але через карантин змагання були зупинені. Як формувався склад цієї команди і чи задоволені якістю гри?

– Потрібно віддати належне тренеру цієї команди Володимиру Чепчуру, який зумів налагодити тренувальний процес і вивести команду до фінальної частини. Загалом щодо нашої жіночої футзальної команди, то у планах є об’єднання з однією з команд вищої ліги чемпіонату України і створення двох команд, де фарм-клуб грав би у Черкасах і представляв місто у першій лізі чемпіонату України з перспективою підготовки кадрів для головної команди. 

РЕГБІ

– Юрію Андрійовичу, як прийшло рішення, щодо створення на базі МСК «Дніпро» регбійної команди?

Я не пам’ятаю, щоб у Черкасах колись небудь систематично займались регбі. У даному випадку спрацював інтузіазм Романа Надточія, який взяв на себе тренерські обов’язки. Ми надали команді спортивну базу для тренувань у Південно-Західному районі. Наша регбійна команда МСК «Дніпро» була заявлена у чемпіонаті України і один з турів мав проходити у червні у Черкасах, але корективи внесли відомі події. Щодо формування складу команди, то бажаючих займатися цим видом спорту вистачає, при цьому варто відзначити, що свого часу у Смілі діти у місцевій спортивній школі займалися регбі, а зараз вже дорослі хлопці навчаються у Черкасах.

— Збільшення у складі клубу команд, веде до дефіциту закритих залів для тренувань взимку. Як це питання вирішується?

Так дійсно, якщо з відкритими спортивними майданчиками у нас дефіциту немає, то зал у нас один. Тож з нашого боку підготовлений проект добудови до нашого спортивного комплексу «Сокіл» ще одного залу із глядацькими трибунами. Будівництво не дешеве – 10-12 млн. гривень, але таким чином буде знята напруга із завантаженням залу не лише для нашого клубу, а й для представників ігрових видів спорту нашого міста.