Як і кожна громада, Мокрокалигірська зіткнулась із тим фактом, що частина земель ОТГ захоплена місцевими «ділками». ОТГ повертає землі, що починають приносити користь громаді, «ділки» – судяться і намагаються влаштовувати містечкові «заколоти» з метою повернути незаконні прибутки.

– Навесні минулого року, проводячи аудит земель громади, ми виявили, що у селі Єлизаветка 63 гектари самозахоплені родиною, яка у офіційній оренді має на третину менше! – розповідає староста с. Єлизаветка Світлана Михайлець.  – Сьогодні ця справа перебуває у суді, а людина, що роками засівала чужу землю і не платила за  це ні копійки, тепер позивається до громади. Більше того – підбурює інших людей, які  (дивно!)  чомусь не розуміють, що ця людина обдирала усю громаду і їх також – на ремонті доріг, якості медобслуговування та освіти…

– Нині усі ці захоплені землі ми уже передали у оренду, через аукціон – і громада щороку буде отримувати до бюджету додатково майже 500 тисяч гривень, – констатує  голова Мокрокалигірської громади Вікторія Пипа. – Сьогодні ми готуємо новий аукціон, який проведемо улітку – плануємо здати у оренду 15 гектарів землі та 4 ставки – і отримати до бюджету щонайменше, 125 тисяч гривень. Сьогодні громада проводить  інвентаризацію земель, щоб визначити всі можливості передачі у оренду та виділення земель учасникам АТО й іншим категоріям, що цього потребують.

Оксана Савіцька