Результати аналізу проб атмосферного повітря, що виконали фахівці лабораторії Черкаського обласного гідрометцентру у травні 2020 року засвідчили зростання індексу забруднення атмосфери (ІЗА) у цілому по місту в 1,3 рази.

Про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ЧЕСНО.

При таких значеннях ІЗА рівень забруднення атмосферного повітря вважається високим, зауважив Віталій Постригань. Загалом у лабораторії проаналізували 1 486 проб.

Причиною тому є присутні у повітрі шкідливі домішки: аміак, формальдегід та оксиди азоту. У порівнянні з квітнем їх концентрації збільшилися у 2 рази по оксиду азоту, по аміаку та формальдегіду у 1,4 рази.

Значення середньомісячних концентрацій основних забрудників атмосфери міста по відношенню до гранично-допустимої норми (ГДК)

711b185fda53bf4c

Отже, кількість викинутих у атмосферу вищезгаданих домішок зросла. Як відомо, причиною тому є викиди від автотранспорту та підприємств, зазначив Віталій Постригань.

Що відомо: радіаційна обстановка на Черкащині – стабільна. У містах, де розташовані метеостанції, впродовж травня 2020 року добові значення радіаційного фону коливались в межах 10–19 мікрорентген за годину (мкр/год). Одноразове значення у 19 мкр/год зафіксували у Черкасах. Найнижчі рівні гамма-фону у 10–11 мкр/год спостерігались у містах Золотоноша (21 день) та Чигирин (13 днів)”, – повідомив Віталій Постригань.