На Черкащині є чергові результати «Великого будівництва»: завершено поточний середній ремонт майже 10 км автодороги державного значення М-05 Київ-Одеса у Жашківському районі. Роботи з поточного середнього ремонту на ділянці км 143+028 – км 152+918 проводилися на замовлення Служби автомобільних доріг у Черкаській області.

Про це розповідає пресслужба САД, передає ЧЕСНО.

Ремонтні роботи на цій ділянці дороги від кордону з Київською областю розпочалися у 2019 році. Але через недостатнє фінансування, ремонтні роботи завершилися цього року завдяки програмі Президента України «Велике будівництво». Загалом відремонтовано 9,89 км автодороги М-05.

На цій ділянці автодороги М-05 Київ-Одеса у рамках поточного середнього ремонту підрядною організацією було виконано комплекс робіт:

– проведено укріплення та підсилення дорожнього одягу;

– влаштовано укріплення узбіччя;

– влаштовано водовідведення з проїжджої частини автодороги;

– влаштовано два шари вирівнюючого та верхній шар асфальтобетонного покриття на площі понад 251,7 тис. кв. м;

– влаштовано перехідно-швидкісні смуги;

– влаштовано 20 з’їздів з автодороги, на яких влаштовано асфальтне покриття на площі майже 13 тис. кв. м;

– влаштовано понад 9,1 км однобічного металевого бар’єрного огородження, 9,4 км двобічного металевого бар’єрного огородження, 496 метрів мостового металевого бар’єрного огородження;

– влаштовано понад 51,7 км дорожньої розмітки пластиком та понад 19,6 км стрічкою;

– влаштовано 970 кв. м метрів тротуарів з асфальтним покриттям;

– встановлено 270 нових дорожніх знаків;

– влаштовано два автопавільйони із зупинковими та посадковими майданчиками;

– влаштовано острівець безпеки на пішохідному переході.

Також у рамках ремонтних робіт на цій ділянці дороги проведено поточні середні ремонти двох шляхопроводів на автодорозі М-05 Київ-Одеса. Технічний нагляд за проведенням робіт здійснювали спеціалісти Відділу якості, технічного контролю та нових технологій, Лабораторії з контролю якості Служби автомобільних доріг у Черкаській області та незалежна організація ДП «Дорожній контроль якості».

Наразі перевірили обсяги проведених робіт, провели кернування для перевірки якості покладеного асфальту.

Ремонтні роботи фінансувалися із Державного Дорожнього фонду відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №36 від 29 січня 2020 року. Завершення ремонту цієї ділянки автодороги М-05 дозволить підвищити економічний та туристичний потенціал регіону. Це перший крок у відновленні Європейського автомобільного маршруту Е95 (Санкт-Петербург – Київ – Одеса – Самсун – Мерзифон) та Європейського транспортного коридору № 9 у межах Черкаської області.

У 2020 Служба автомобільних доріг у Черкаській області запланувала відновити покриття на 234 км автодоріг державного значення. Наразі проводиться поточний середній ремонт на іншій автодорозі державного значення М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка на ділянці км 543+396-км 550+833. Буде відновлено покриття 7,4 км автодороги М-12 на обході міста Умань.