30 червня Соснівський районний суд міста Черкаси виніс вирок колишньому очільнику управління державного архітектурно-будівельного контролю Черкаської міської ради Валентину Дяченку, якого звинувачували у вимаганні та отриманні 1,5 тисяч доларів хабара за непроведення позапланової перевірки одного з об’єктів будівництва. 

Про це розповідає 18000, передає ЧЕСНО.

Відповідно до матеріалів справи, у липні 2017 року Дяченко заявив про необхідність надання йому хабара посадовими особами товариства “Черкасисільбуд”, що належить відомому бізнесмену Віталію Ільченку, власнику корпорації “Укравіт”. Вже у серпні 2018 року відбулася контрольована правоохоронцями передача хабара чиновнику, після отримання якого він був затриманий.

У ході слідства Дяченко заявив про те, що він не вимагав хабара, а просто просив фінансової підтримки через скрутне матеріально-технічне забезпечення управління. Кошти нібито мали бути витрачені на заправку картриджів до принтера, а також купівлю канцелярського обладнання. Крім того, зі слів Дяченка, його неправильно зрозуміли, оцінивши написану ним суму “допомоги 1,5 доларів”, не як 150 доларів, а як 1,5 тисячі доларів.

Такі доводи чиновника були відкинуті судом на підставі наданих доказів та показів свідків.

У результаті Дяченко отримав 6 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, а також позбавлення права обіймати будь-які адміністративні посади протягом трьох років.

Водночас суд не змінив обвинувачуваному запобіжний захід із особистого зобов’язання на тримання під вартою до набуття вироком законної сили. Таким чином, до моменту розгляду апеляції ексчиновник залишатиметься на волі.