Вже місяць на Черкащині утримується підвищений температурний фон, із середньодобовою температурою повітря вище 20º, та 7 днів вище 25º. Черкащина вже добряче розпеклася, але вже найближчими днями відчуватимемо свіже прохолодне повітря.

Проте вже завтра через Черкащину буде проходити холодний атмосферний фронт із Західної Європи, вдень повітря ще встигне розпектися до 30-32º, передає ЧЕСНО.

Зіткнення двох контрастних обширних повітряних мас – холодної і теплої – призведе до швидкого розвитку потужних купчасто-дощових хмар та штормового фронту з комплексом небезпечних погодних явищ: грози, дощі різної інтенсивності, град, шквали 15-20 м/с, можливі навіть смерчі. ситуація складна та небезпечна.

Така ситуація збережеться і в ніч на середу, відзначає начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

8 липня вже відчуємо прохолоду, повітря освіжиться до 20-22º. Вдень інтенсивність грозових дощів зменшиться. Надалі атмосфера заспокоїться, спека не дошкулятиме. Антициклон, який впливатиме на погоду нашого регіону, забезпечить сонячну без істотних опадів погоду. Температура вночі 10-15º, вдень лише 21-26º.

Схожі синоптичні процеси розвивалися минулої суботи, а також в недалекому 2017 році, коли 1 липня на зміну спеці у другій половині дня внаслідок проходження через наш регіон із надзвичайно великою швидкістю надто активного атмосферного фронту, спостерігався цілий комплекс небезпечних та стихійних явищ: грозові дощі, град 6-10 мм, сильний вітер і шквали 15-20 м/с, місцями випали сильні дощі 30-31 мм за 1-3 год та навіть смерч.

Саме влітку в атмосфері відбуваються вибухові процеси, пов’язані з інтенсивною конвекцією, коли ще вранці небо чисте, сяє сонце, а потім до полудня формуються хмари і у другій половині дня починаються інтенсивні, залпові зливи, супроводжувані градом і шквалами.