Відучора, 17 липня, почався найбільш видовищний літній метеорний потік Персеїди.

Це незвичайне астрономічне явище також відоме як серпневий “зорепад”, адже пік його припадає саме на цей місяць, передає ЧЕСНО.

Що таке Персеїди

Метеорний потік Персеїди – це гігантський шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Таттла. Вона літає Сонячною системою, роблячи оберт навколо Сонця раз на 135 років.

Хвіст комети Свіфта-Таттла складається з частинок льоду, пилу і порід. Ці частинки врізаються в нашу атмосферу на швидкості понад 150 тис. км/год. На такій швидкості вони спалахують і згорають, утворюючи в небі яскраві прочерки. Це видовищне явище називають “падаючими зірками”, хоч насправді це всього лише падаючий пил.

Тривалість та пік потоку Персеїди

Метеорний потік Персеїди відбувається щорічно. Цього року “зорепад” триватиме з 17 липня до 24 серпня. Максимально активним і помітним він буде у ніч з 12 на 13 серпня. А пік його потужності припаде приблизно на 03:00, тобто перед світанком. За безхмарної погоди можна буде побачити близько 60 спалахів на годину.

Де найкраще спостерігати “зорепад”

Щоб побачити метеорний потік Персеїди, загалом ніякі спеціальні прилади не потрібні – його добре видно неозброєним оком. Щоправда, найкраще милуватися цим видовищним явищем за містом.

Найбільш оптимальний час для спостереження – це години між північчю і світанком. Дивитися треба на північний схід, адже всі падаючі зірки вилітають з однієї точки, яка розташовується в сузір’ї Персея. Тому цей метеорний потік і має назву Персеїди.

Для тих, хто не матиме змогу спостерігати за явищем з найбільш зручного для цього місця, NASA вестиме трансляцію на сайті та своєму каналі в Youtube.