20 липня 2020 року заступник міського голови Черкас Юрій Ботнар провів брифінг, де розповів, що його хотіли вбити представники черкаських кримінально-бізнесових угруповань.

Свободівець перешкоджав кримінальникам проводити схеми з обкрадання черкасців, передає ЧЕСНО.

Юрій Ботнар розповів: “Разом із колегами-свободівцями по виконкому та міській раді голосували за розірвання угод із управлінцем-монополістом із компанії «Нова Якість». Це підприємство у Черкасах за завищеними тарифами надавало послуги з вивезення великогабаритного сміття та управління багатоквартирними будинками. Жителі міста направили сотні скарг на неякісну роботу «Нової Якості», тому свободівці підтримали рішення про розірвання угоди. Переконаний, що саме через цю принципову позицію мене намагалися вбити”.

Як відомо, спецслужби затримали депутата Черкаської міської ради Максима Шадловського та висунули йому підозру в замовленні вбивства.

Заступник міського голови наголосив, що не мав конфліктів із Шадловським. “Я не мав і не маю з Максимом Шадловським жодних матеріальних і особистих справ. І конфліктів не мав. Принаймні висловлених з його боку чи мого. З 2011 року я веду активну політичну діяльність, перебував у жорсткій опозиції до режиму Януковича, у міській та обласній раді ми з командою часто висловлюємо позицію, яка багатьом не подобається. Тому бувало всяке, зокрема у 2014 році мене вже “викрадали” правоохоронці. І в мене був свій внутрішній список людей, які могли б бажати мені якихось негараздів. І Шадловський в ньому був, через наше голосування у виконкомі я відносив його до своїх політичних опонентів, однак для мене стало повною несподіванкою, що замовив вбивство саме він”.

Що ж до “сфер впливу”, які, за інформацією з пресрелізу спецслужб, нібито не поділили Шадловський і Ботнар, Юрій Андрійович наголосив, що в його посадові обов’язки не входять жодні “сфери впливу”. “Жодних сфер впливу я не маю і не розподіляю, всі мої обов’язки зазначені у розпорядженні міського голови. Що мало на увазі ДБР – можете запитати в них”, – сказав Ботнар.

“Під протокол слідству я повідомив, що пов’язую цей замах із моєю діяльністю. І політичною, і службовою, з моєю антикорупційною діяльністю. І я, і наша команда голосували за розірвання угод з компанією “Нова якість”. Максим Шадловський, який потрапив до міськради через партію Бродського (Шадловський отримав мандат у складі команди Партії вільних демократів, – ред.), Олексій Романов і Людмила Бордунос, тобто політична команда “Самопомочі”, є політичним дахом Андрія Бортника в Черкасах. Кримінальним дахом його бізнесу виступають угруповання “прудіни”, які, за моїми даними, керуються із Москви, і “мєліни”, які керуються колишнім депутатом міськради від Партії регіонів. Гадаю, саме цей симбіоз може бути причетним до замаху на вбивство. І я готовий давати свідчення з цього приводу і у кримінальному провадженні, і в судах” – розповів Юрій Ботнар. Тож, на думку свободівця, саме люди з цього середовища могли хотіти його смерті.

Завадили вбивству свободівця Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань. Вони провели спецоперацію з інсценування викрадення та вбивства Юрія Ботнара задля того, аби затримати замовника злочину. Спецоперація тривала 15 та 16 липня, тоді Юрій Ботнар перестав виходити на зв’язок, рідні та близькі почали шукати свободівця. Вже увечері 16 липня ДБР повідомило, що Юрія Ботнара залучили до проведення спецоперації. Рідним повідомили, що він живий та здоровий.

“Підкреслюю, що людське життя є найвищою цінністю в Україні. Людське життя – безцінне, тому ніхто не має гинути через свою особисту позицію, непорозуміння чи конфлікт. Я вдячний СБУ та ДБР за те, що вони врятували мені життя. Спрацювали дуже професійно. Я і надалі боротимусь проти корупційних схем і захищатиму інтереси черкаської громади. Сподіваюсь, що це не коштуватиме мені життя” – заявив під час брифінгу Юрій Ботнар.

Натомість свободівець повідомив, що обурений пасивними діями керівників черкаської поліції по його пошуках. “Я переконаний, що серед керівників черкаської поліції є люди, які всупереч офіцерській честі та всупереч обов’язку боротися з бандитами, працюють на кримінально-бізнесові угруповання нашого міста. Зауважу, що попередній керівник ГУНП Валерій Лютий дав вирости та зміцнитися одразу кільком таким угрупуванням”, – говорить свободівець.

Він рішучо заперечив, що ситуацію з його «викраденням» і «вбивством» спеціально інспіровано заради політичного піару. “Я нікому не побажав би такого піару. Я всіх журналістів запрошую більше не спекулювати на цій темі. З’являться нові теми, і я сподіваюся, що до мого викрадення і спроб вбивства ніхто не повернеться. На жаль, це не піар, а реальність”, – сказав Ботнар.

На сьогодні, підозрюваному в замовленні вбивства Юрія Ботнара Максиму Шадловському суд визначив запобіжний захід. Проте, яка саме запобіжна міра наразі невідомо, ухвала суду – не оприлюднена на сайті.