Після карантину працівники заповідника “Стара Умань” відновили екскурсії Уманським підземеллям. 

Про це розповідає Суспільне, передає ЧЕСНО.

У 1765 році на Уманщині було засновано Василіанський монастир. Зараз у його відремонтованій частині  – заповідник “Стара Умань”. У 2016 році для відвідувачів тут відкрили монастирське підземелля – систему ходів та келій, де три століття тому ченці шукали усамітнення, а у разі потреби – можливість утекти від нападників.

За словами директора історико-архітектурного заповідника Владислава Давидюка, колишній Василіанський монастир колись був освітнім центром Умані.

– Хоч ченці другу сотню років тут не живуть, аби провести екскурсантів у підземелля, на вході чекає монах, –  розповідає Владислав Давидюк.

У підземеллі влітку та взимку температура однакова – 12 градусів. Тому, окрім масок,  радять гостям одягати ще й верхній одяг. Опісля проводить відвідувачів лабіринтами катакомб.

Подбали тут і про вибагливих туристів, і про любителів містики. Келії та робочі зони працівники заповідника облаштували відповідним антуражем. А нині ще й додали театралізовані елементи екскурсій.

Екскурсовод Євген Гуменюк розповідає, що у підземеллі можна побачити сліди різних епох.

Водночас частина підземелля ще недосліджена. Вона йде вглиб під центральну вулицю Умані. Ймовірно, там з’єднується з іншими тунелями.