Державний історико-культурний заповідник «Трахтемирів» розпочинає проєкт «ТРАХТЕМИРІВ-DIGITAL» за підтримки Українського культурного фонду.

Про це йшлося під час прес-конференції у прес-центрі Черкаської облдержадміністрації, передає ЧЕСНО.

Створення 3D-моделі ландшафту Трахтемирівського півострова із фіксацією відомих та виявлених пам’яток археології та природи, створення наукового опису та каталогу всіх виявлених пам’яток, поширення для спеціалістів методики зйомки ландшафту та розробки 3D-моделі археологічних об’єктів. Саме такою є мета проекту. Для такої роботи буде використано технологію LIDAR (Light Identification Detection and Ranging – отримання інформації про віддалені об’єкти, завдяки активним лазерним оптичним системам). Результати проєкту планують презентувати наприкінці цьогорічного жовтня.

Про це детально розповіли у ході конференції начальниця Управління культури та охорони культурної спадщини ЧОДА Людмила Фіть, директор Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів», науковий керівник проекту Тарас Теліженко та Дмитро Куштан – начальник Черкаської експедиції Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук.

Додамо, Трахтемирівський півостров, де розташовано археологічні об’єкти, належні ДІКЗ «Трахтемирів», має унікальну геологічну будову, специфічний природний ландшафт та багату історію. За далеко неповними даними археології, трахтемирівська земля зберегла пам’ятки майже всіх епох української історії – від кам’яного віку до козацьких часів. Із близько сотні археологічних об’єктів півострова більше половини ще мало вивчені, і всі потребують точного картографування та охоронних заходів.

Розробка 3D-моделі ландшафту Трахтемирівського півострова із нанесенням пам’яток та опис їхнього стану відповідає ключовим функціям ДІКЗ «Трахтемирів», дозволить проводити роботу з виявлення, вивчення, фіксації закріплених за ним нерухомих об’єктів культурної спадщини та пов’язаних з ними територій. Це сприятиме подальшій роботі з їхнього дослідження, допоможе документуванню пам’яток та визначенню охоронних меж. Згодом на основі 3D-моделі розроблять низку віртуальних екскурсій.