Пам’ятаєте руки геніального хірурга, взяті у металеві конструкції, що, в підсумку, зруйнувало йому життя і кар’єру та погнало в Непал за зціленням? Аби марвелівський персонаж опинився в Черкасах, він би точно лишився тут.

Його турбували б уже точно не руки, а те, як взяти кілька майстер-класів у своїх колег з  відділення травматології та ортопедії Третьої міської лікарні.   Громіздкі металеві  конструкції, апарати Ілізарова – все це в минулому. Сьогодні – розповідає лікар ортопед-травматолог вищої категорії Євгеній Чернюк –  абсолютна більшість операцій – малоінвазивна.  Сантиметровий прокол шкіри, кілька днів на відновлення, кілька тижнів на повну реабілітацію. Тож люди з найскладнішими травмами у рекордні терміни стають на ноги (у всіх сенсах) і повертаються до нормального активного життя.

– Якщо на початку моєї роботи у лікарні найбільше було виробничих травм, то сьогодні це – автоаварії та побутові травми, – розповів Євгеній Чернюк. – Портрет типового пацієнта травматологічного відділення сьогодні – це або жінка похилого віку, яка зламала шийку стегна удома, перечепившись об поріг, або ж молода   людина з множинними травмами після аварії чи часто травмованою (болгаркою, циркуляркою) кистю. Влітку травма внаслідок ДТП чи  користування інструментами – звичайна справа. Точніше –  через нехтування правилами безпеки  (зняти захист з болгарки чи різати нею дерево, наприклад), через використання  саморобних  інструменті, для городніх робіт, ремонту. Щодо травм на дорогах, то найчастіше причинами травматизму стає вживання алкоголю, ігнорування паска безпеки і нормальної швидкості – як варіантів «для слабаків». Велосипедистів збивають, мотоциклісти падають самі – з кожним роком дороги все менш безпечні, швидкості все вищі, травм все більше…

На щастя, сьогодні у нашому відділенні застосовуються усі найсучасніші методи лікування. Це як накістковий остеосинтез сучасними пластинами, так і інтрамедулярні стрижні, за допомогою яких лікується перелом через сантиметровий розріз, що дозволяє практично наступного дня розпочати реабілітацію без ніякого гіпсу.

Сьогодні щодня ми проводимо  по 3-4 операції із заміни кульшових та колінних суглобів – протезування як при травмах, так і дегенеративних процесах.

Останнє, що освоїли і вже «поставили на потік», це малоінвазивні операції при пошкодженні біцепсу плеча (за допомогою спеціальних пристроїв для фіксації відірваного сухожилля) та малотравматичні оперативні втручання на ступні (з приводу так званої «кісточки») – коли корекція проводиться через невеличкий розріз, що гарантує мінімальний дискомфорт після операції, швидке загоєння і дозволяє мінімізувати час на реабілітацію після операції.

Також  у нас проведено повну реконструкцію травматологічних операційних,  оновлено  обладнання для проведення операцій з можливістю інтраопераційного рентген-контролю, що робить їх мінімально травматичними, максимально точними та якісними.

А вже найближчим часом у відділенні травматології та ортопедії Третьої міської лікарні ми плануємо розпочати ендопротезування плечових суглобів та розширити об’єми оперативних втручань при досить поширених і складних травмах тазу.

***

На фото: лікар ортопед-травматолог відділення травматології та ортопедії Третьої міської лікарні Євгеній Чернюк, завідуючий відділенням Юрій Бейкун, медична сестра відділення Анна Гончар

Оксана Савіцька