Відтепер, майже 300 школярів сіл Бузівської громади зможуть навчатися у значно кращих умовах, а найбільша сільська школа  у Жашківському районі  – суттєво економити на опаленні.

– Витрати на освіту складають 40% видатків нашої громади, – констатує голова Бузівської ОТГ Олександр Фуркало. – Вдається нам це завдяки збалансованій бюджетній політиці громади. Ми провели ретельне планування бюджету ще на етапі створення громади. Якщо на момент об’єднання зведений бюджет сіл, що увійшли до ОТГ, складав  трохи більше 4 мільйонів (Бузівка – 3,1  мільйони, Зелений Ріг – 1,1), то у 2018 році бюджет нашої громади  сягнув 14,2 млн. грн. Завдяки цьому, на розвиток громади одразу вдалося виділити  1,8 мільйонів.  У 2019 році бюджет громади зріс ще більше – 21 млн. грн., на розвиток було витрачено 4,4 млн. грн. Цьогорічний наш бюджет – до 22 мільйонів! Ми збільшили  бюджет розвитку громади із 1,8 мільйонів гривень до 4,4. Досягти таких результатів нам вдалося за рахунок детінізації, впорядкування питання використання  земель громади, підтримки розвитку на території ОТГ малого бізнесу, що у перспективі починає допомагати громаді.

Згідно даних Програми «U-LEAD з Європою», щодо окремих показників виконання місцевих бюджетів ОТГ за 2019 рік, серед 26 громад Черкаської області (до 5 тис. населення), Бузівська займає  6 місце. Сьогодні наша громада – у числі тих, хто найбільш раціонально використовують бюджетні кошти:   доходи на 1 мешканця у селі Бузівка складали 3,6 тисячі гривень, а витрати на розвиток з розрахунку на 1 мешканця  –  1,7 тисячі, що є досить ефективним. Загалом, у розвиток громади ми вкладаємо не лише кошти бюджету, але  й  обласного, та, значною мірою, кошти спонсорів. Лише за минулий рік у розвиток громади вкладено 4,4 млн. бюджетних коштів, з інших бюджетів –  1,6 млн., спонсорських коштів – 1,3 млн. – загалом, понад 7 мільйонів гривень на рік. Це дало можливість громаді реалізувати  42 проекти, спрямовані на підвищення комфорту проживання на території громади її мешканців.  Серед яких – і утеплення школи, де ми уже почали ремонт у приміщенні та закупівлю нових меблів для класних кімнат.

Оксана Савіцька